💸💰Dünyada para sisteminin nasıl çalışır, bunu bilmeden kölelik sistemini anlayamaz ve gerçeği idrak edemezsiniz. Şimdi dilimiz döndüğünce bu konuyu irdelemeye çalışalım.
1-Basit bir soru ile başlayalım:
Para nedir?
Para = Emek + Zaman = Özgürlük
Yani para, özgürlüğünüzü cebinizde taşımanızı sağlayan bir araçtır.
Çünkü paranın içinde, harcadığınız emeği ve zamanı depolar, sonra da onunla başkalarınınkini satın alabilirsiniz.
2-Paranızı sizden haksız biçimde ve sürekli olarak alan birileri varsa, bunun doğurduğu kesin sonuç sizin bir KÖLE, paranızı alanın da EFENDİ'niz olduğudur. Bu iş hükümetler ve merkez bankalarının beraber kurdukları bir tezgahla yapılır.
3-Hemde öyle bir tezgah ki bu,
KÖLE-EFENDİ ilişkisinin varlığının bile farkında olmazsınız.
Cebinizde taşıdığınız “para” adı verilen kağıtlar devletinizle aranızdaki en gerçekçi iliskidir.Her kimle alışveriş yaparsanız yapın, bu alışverişteki üçüncü şahıs her daim devlettir.
4- Çünkü devlet ortadaki aracıdır. Devlet tarafından yaratılan para olmadan ticaret yapamazsınız. Yakin tarihe kadar hep altın ve gümüş gibi kıymetli metaller ödeme aracı idi. Neden mi?
Çünkü Kıymetli metallerin avantajı yoktan var edilemiyor olmalarıydi.
5-Öncelikle parayı devletler üretmiyorlar. Tam tersine; devletler bankalarca üretilen paranın en büyük borçlanıcısı durumundalar
Peki Parayı devletler üretmiyorsa kim üretiyor? Merkez Bankaları mı? Hayır. Onlar paranın sadece % 5-10 fiziksel kısmını üretiyorlar.
6-Ekonomilerde Paranın%90'ından daha büyük kısmını direk bankalar borç olarak üretmekte. Banka borç verdiği an yoktan para var olmuş olur.
Peki bu bankalarca üretilen paranın karşılığı nedir? Paranın tek karşılığı var: o da borç. Daha doğrusu sizin, bizim geleceğimiz.
Nasıl mi?
7-Birçoğumuz bir bankanın asıl kârını bankaya dönen kredi faizleri ile bankanın mevduat sahiplerine ödediği faiz arasındaki fark olarak algılarız. . Gerçekte de durum böyledir; fakat bir bankanın asıl kazancının yanında faiz getirileri devede kulak kalmaktadır.
Devam edelim..
8-Bankacılık sistemi temelde tam rezerv bankacılığı ve kısmî rezerv bankacılığı olmak üzere iki şekilde uygulanır.
Tam rezerv bankacılığında özel bankalar, müşterilerinden topladığı mevduatlar kadar kredi verebilir.
9-Kısmî rezerv bankacılığında (KRB) ise bankaya yatırılan paraların tamamı kredi olarak verilemez. Bir kısmı Merkez Bankası’nda tutulur. MB’nda tutulan kısım literatürde "Zorunlu Karşılıklar" olarak adlandırılır ve mevduatlara olan oranına ise "Zorunlu Karşılık Oranı" denir.
10-Kaydî para ise bir bankanın havadan oluşturduğu paradır. Banka parası olarak da bilinir. Kaydî para yerine balon para terimini kullanmak daha yerindedir. Çünkü ne kadar çok hava verirseniz balon da o kadar şişecektir. Balondaki havanın büyük bir kısmı ise var olmayan paradır.
11- Yani ekonomilerde üretilen paranın karşılığı altın' gümüş filan değil. Paranın tek karşılığı bankalarin ürettiği borç.Siz kredi için imza attığınızda para var olur.
Başta hazine, diğer devlet kurumları yani DEVLET; merkez bankası tarafından basılan paraya erişemez. Yasaktır!
12-Hazine ve tüm devlet kurumları Merkez Bankasının bastığı paraya borç olarak bile ulaşamadığına göre devlet bu parayı nasıl temin edecek?
İşte Hazine Borçlanma ihalelerinin sebebi. Hiç bir devlet kurumu Merkez Bankasının bastığı kuruş paraya ulaşamaz.Ya bunun sonuçları Neler?
13-Bunun sonucun da hazine her yıl çoğu banka olan piyasalara yılda 200 -250 milyarTL borçlanmakta. Bunun Faizinide hep birlikte ödüyoruz.
Tezgahın asıl kısmı para çıkarmanın bankaların eline geçmesiyle ilgili. Merkez Bankası'nın ürettiği para tüm para içinde %10'dan daha az.
14-Bunun ispatı için Merkez Bankası Sitesinden verilere bakalım.
MB verilerine göre 18 Mayis 2018 Tarihi itibariyle piyasada dolaşımda olan fiziksel ve madeni para toplam miktarı sadece 138 Milyar 930 milyon TL..
15-Peki tüm dolasimda ki para bu meblağ iken Turkiye'de ki bankaların kasasındaki olan toplam nakit para ne kadarmış?
12 Milyar 883 Milyon TL.
(Dolasimda ki paranın %10 bile değil)
16-Peki kasalarinda toplam 12.8 milyar TL'si olan bankalar ne kadar kredi vermişler? O konuda da BDDK Sitesine göz atalım:
Bankalar bu dönemde tam tamına:
2 Trilyon 349 Milyar TL ..
yani dolasimda ki fiziksel paranın tam 17 katı kredi vermişler.
17-Ez Cümle:
Paranın %90'ından fazlasını bankalar yoktan var ediyorlar. Yani sadece devlet değil ülkedeki herkes parayı yoktan var eden bankalara mahkum edilmiş durumda.
Kaydı para ekonomi icin cok sakıncalıdır. Çünkü bu sistemde gerçekte olmayan paraların geri ödenmesi istenir.
18- Asil bir diğer konu kaydî para arttıkça fiyatlar genel seviyesi de artar ve milli gelir olduğundan çok daha büyük görünür.
Ancak Kaydî para finans sektörü için olumlu gibi gözükse de uzun vadede reel sektörü baltalayacağı için olumsuz sonuçlari kaçınılmaz olacaktır.
19-Flood'u Şu sozlerle de bitirelim
👇
Kimin kral olduğu umurumda bile değil. Çünkü para arzını kim kontrol ediyorsa, imparatorluk da onundur.”
-Nathan Rothschild
“Bu güç benim elimde olduktan sonra kanunları kimin yaptığı hiç fark etmez.”
– David Rockefeller
1-Yunan ordusu, Pasaport’tan karaya çıkmış, #İzmir Metropoliti Hrisostomos, "evlatlarım, ne kadar Türk kanı içerseniz, o kadar sevaba girersiniz" diyerek, yere kapanmış, ilk ayak basan Yunan albayının çizmelerini öpüyordu...
1-Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik hegemonya savaşı, 2018 yılının başlarından itibaren yeni ve daha etkili bir evreye girdi. 2000’lerden bu yana dünya hegemonyasında ekonomik üstünlüğü ele geçirmiş olan Çin, bu hegemonyasını pekiştirecek yeni adımlar attı.
2-Trump, Mart ayının ilk günlerinde, “çok aptalca olan ticaret anlaşmaları ve politikaları nedeniyle”, ABD’nin yıllık 800 milyar$ bütçe açığı verdiğini ve buna bir son vereceğini söyledi. Ardından, çelik ithalatına %25, alüminyum ithalatına ise %10 ek gümrük vergisi getirdi..