Tarbiah Sentap Profile picture
Jul 1, 2018 19 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
KITA PERLU TANGANI ISU KAHWIN BAWAH UMUR

Kisah tular baru-baru ini berkenaan kanak-kanak 11 tahun bernama Ayu yang dikahwinkan, ialah kisah tragis kanak-kanak yang dimangsakan oleh keluarganya sendiri, untuk kononnya keluar dari kesukaran hidup.

#IniThreadTS
#JomRetweet
Bapa kanak2 itu yang bekerja sebagai penoreh getah mengakui bahawa lelaki 41 tahun yang kini menjadi suami anaknya itu adalah majikannya, yang selalu membeli getah daripadanya. Bahkan, dia turut menyatakan bahawa beliau bersetuju untuk...
Untuk membenarkan anaknya dikahwinkan, apabila lelaki 41 tahun tersebut berjanji “akan memberikan kehidupan lebih selesa selepas berkahwin dengan Ayu.” [1]

Justeru, apakah penyelesaian bagi menangani kes-kes seperti ini di masa hadapan?

Sebenarnya di Malaysia, kita mempunyai...
Mempunyai sistem yang cantik bagi mengelak hal2 seperti ini berlaku (namun ada ruang utk penambahbaikan).

Tak ramai yg mungkin ingat, 8 tahun lalu, pada tahun 2010, sebuah kes hampir serupa dgn kes yang ini pernah terjadi di Kota Bharu (gambar laporan berita dalam thread ini),
Tetapi Mahkamah Tinggi Syariah telah bertindak cekap & pantas dgn memutuskan bahawa perkahwinan kanak2 perempuan 11 tahun yang dipaksa kahwin oleh ayahnya dengan lelaki berusia 41 tahun (kebetulan usianya sama dengan kes yang tular baru-baru ini), sebagai tidak sah & terbatal !
Boleh baca laporan lapan tahun lepas tersebut di sini: ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp… [2]

Sistem perundangan Malaysia menetapkan bahawa sebelum sesuatu perkahwinan Muslim boleh didaftarkan, izin wali (biasanya bapa) diperlukan. Ini ialah perlindungan / halangan (safeguard) pertama
Dan tak cukup dengan itu, perundangan turut menetapkan perlindungan / halangan di lapisan kedua, iaitu KEIZINAN BERTULIS daripada Hakim Mahkamah Syariah perlu didapatkan terlebih dahulu sebelum mana2 kanak2 perempuan bawah umur 16 tahun boleh dikahwinkan.
Justeru, jika terdapat kejadian di mana bapa secara TIDAK BERTANGGUNGJAWAB cuba mengahwinkan anak bawah umur, perkara ini TAK MUNGKIN akan dapat dilakukannya, kerana izin Hakim Mahkamah Syariah mustahil boleh diperolehi, jika xda alasan kukuh.

Cuma bezanya kes pada tahun 2010..
Beza kes 2010 dengan kes yg tular hari tu ialah, kes baru-baru ini melibatkan BUKAN WARGANEGARA Malaysia (kanak2 perempuan tersebut warganegara Thailand, yg tinggal di Gua Musang), & perkahwinan mengambil tempat di Thailand [3].

Justeru jika ada yang mengatakan..
Jika ada menyatakan bahawa utk menangani kes-kes seperti ini, undang-undang di Malaysia (Undang2 Syariah khususnya) perlu dipinda bagi mengharamkan secara total semua perkahwinan bawah umur — ia sebenarnya tidak akan menyelesaikan masalah!

ya, tidak akan selesaikan masalah.
Kerana perkahwinan dlm kes ini BUKAN berlaku di Malaysia. Kita cuma boleh perketat undang2 dlm negara kita dengan sepenuh ketat, tetapi jika orang2 tua #pedofil mengheret kanak-kanak bawah umur dan berkahwin di Selatan Thailand, apa yang boleh kita buat?
Kerana itulah, saya fikir, jalan penyelesaiannya ialah dengan MENINGKATKAN bidangkuasa Mahkamah Syariah di Malaysia, dalam menghukum mana-mana lelaki dewasa tidak bertanggungjawab yang pergi ke luar kawasan (contoh Thailand) supaya dapat berkahwin dengan kanak-kanak.
Di bawah undang2 sedia ada, perkahwinan di luar kawasan kariah tanpa kebenaran adalah suatu kesalahan. Tetapi malangnya, hukuman kesalahan yg sedia ada terlalu kecil, kebiasaannya hanya denda sebyk RM1,000, atau dipenjarakan untuk tempoh 6 bulan (yang jarang-jarang dikenakan).
Sudah tiba masanya bidangkuasa kehakiman Syariah dlm hukuman jenayah (trmasuk jenayah matrimonial) DITINGKATKAN. Kes perkahwinan bawah umur melibatkan masa depan, psikologi jangka panjang, & tumbesaran kanak2 mangsa yg terbabit. Ia bukan perkara kecil & x boleh dipandang remeh.
Seyogia pindaan terhadap bidangkuasa hukuman Mahkamah Syariah bagi membenarkan penjara tidak melebihi 30 tahun, denda tidak lebih RM100,000 & juga sebatan syar’ie tidak lebih 100 kali wajar dipertimbangkan, untuk menangani kes-kes seperti ini.
Ia sebagai peringatan tegas dan keras kepada mana2 lelaki tua pedofil supaya jangan main-main dengan sistem perundangan perkahwinan dan kekeluargaan Islam di Malaysia ini! Juga nak beritahu kepada golongan Liberal bahawa undang2 Syariah sangat melindungi hak kanak2!
Baru-baru ini, 49 Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) Islam yang bergabung di bawah MACSA telah mengeluarkan kenyataan tegas yang menggesa agar tatacara dan aturan diperketatkan sebelum membenarkan sebarang perkahwinan bawah umur, demi kemaslahatan bersama. [5]
Rujukan :

[1] hmetro.com.my…/353314/update-saya-sayangkan-abe
[2] ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp
[3] Ibid No. 1
[4] hmetro.com.my…/353314/update-saya-sayangkan-abe
[5] facebook.com/MACSA2018/post…
Ditulis oleh :

Tuan Aidil Khalid (@aidil_khalid),
Peguam.

Jom RETWEET sebagai tanda sokongan moral utk memperkasakan lagi mahkamah syariah di malaysia dan menolak tohmahan & kutukan puak liberal ke atas sistem mahkamah syariah.

#LiberalLogic
#Retweet
#UpdgradeSyariahCourt

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Tarbiah Sentap

Tarbiah Sentap Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tarbiahsentap

Sep 15, 2018
Kita pasti nakkan semua yang terbaik dalam hidup ini, kan?

Mana ada orang nakkan yang terburuk dalam hidup. Kalau boleh, daripada lahir sampailah ke tua, semuanya nak yang terbaik. Itupun kalau bolehlah.

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
Kalau seorang pelajar, kita pasti nak jadi pelajar yang terbaik. Buktinya, kita belajar sungguh-sungguh bagai nak rak, buat study group, selalu jumpa cikgu atau lecturer, always burning the midnight oil, dan segala macam untuk menjadi pelajar yang terbaik.
Kalau seorang pekerja, kita pasti nak jadi pekerja yang terbaik. Buktinya, kita buat kerja sungguh-sungguh, tepati waktu, siapkan kerja before deadline, tunjukkan komitmen sebab nak naik gaji, ikut semua arahan dan sebagainya untuk menjadi pekerja yang terbaik.
Read 10 tweets
Sep 4, 2018
Maha pengampunnya dan cintanya Allah pada kita, hampir saja kita tiada dosa. Fuh, betulkah?

Tenang.. Jangan terkejut dulu..

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
#PujukanDariTuhan
Bayangkan, sepanjang hidup ni, berapa byk kali kita dah buat dosa? Banyak, serius byk. Tak kisah sama ada dosa besar atau kecil. Kalaulah malaikat pencatit dosa itu ada sifat penat dan putus asa, mungkin dia dah "letak jawatan" sebab penat sangat mencatit banyak sgt dosa kita!
Tetapi... Cintanya Allah kepada kita, banyak kali Allah beri peluang untuk kita hapuskan semua dosa2 tu.

Baaanyak kali. Buktinya?
Read 17 tweets
Aug 9, 2018
Ramai orang usaha menjaga solat dhuha sebab nak murah rezeki. Dan "rezeki" yang ramai orang faham adalah duit, harta benda, cemerlang exam, dan lain-lain.

Salah ke? Tak salah pun.

Cuma, cuba ubah mindset sikit kali ini. Nak ubah apa?
Ubah kepada doa moga Allah murahkan rezeki kita utk jaga solat 5 waktu berjemaah, rajin baca al Quran, rajin bangun tahajud, rajin buat dakwah tarbiah sampai mati, rajin berkhidmat pada mak ayah, selamat dari ideologi sesat seperti liberal, sekular, syiah, £gbt, dan lain-lain.
Ini semua rezeki. Kan?

Kalau kita minta duit, harta, cemerlang exam, etc, insyaAllah kita boleh dapat. Tetapi jaga solat 5 waktu berjemaah, jaga al Quran dan lain-lain BELUM TENTU dapat.
Read 4 tweets
Aug 5, 2018
Tadi saya terjumpa soalan ini. Saya tahu, perkara ni sebenarnya ramai yg menghantui fikiran sebahagian isteri. Keliru, samaada boleh ke tak?

sebelum tu, saya doakan moga sesiapa yang terperangkap dalam loop hole video lucah, dapat kekuatan utk tinggalkan.

#inithreadTS
#Retweet
Beginilah..

1. Menonton video lucah tetap haram, walaupun dah kahwin. Ini asas agama. Kalau tanya kenapa haram, mudah saja. Sejak bila kita boleh tengok aurat orang lain (yang ajnabi)?

Melihat aurat orang yang ajnabi (bukan mahram) memang tak boleh. Walaupun bkn video lucah.
2. Isu ketagih video lucah ini bukan hanya kalangan remaja je, bahkan orang dewasa dan berkahwin pun. Saya selalu uruskan pelajar sekolah yang ketagih video lucah dan onani. Tetapi post/thread kali ini saya khususkan sedikit untuk yang dah berkahwin.
Read 20 tweets
Jul 9, 2018
Nasihat daripada saya yang tak seberapa ini buat pasangan pengantin baru, ataupun yang akan berkahwin dalam masa terdekat,

1. Perbaiki skill komunikasi bersama pasangan.
2. Bersabarlah dengan penuh kesabaran sehingga mampu bersabar dan terus bersabar. Hehe.

Maksudnya apa?
Saya ingat lagi, masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya kerap menghabiskan beberapa buah buku berkaitan dengan skill komunikasi, memahami perspektif lelaki dan perempuan, dan sebagainya. Dan kebanyakkannya adalah buku dari Barat. Hehe. Gambar buku ada di bawah.
Hasilnya, saya berjaya mengarang beberapa bab penting dlm buku saya sendiri iaitu buku Aku Bukan Malaikat 1 & 2. Contoh bab "Betul ke Jodoh dah ditetapkan? (boleh baca di sini "tarbiahsentap.com…/06/betul-ke-jodoh-dah-ditetapkan.ht… ", dll.

Kenapa saya baca buku2 ni?
Read 24 tweets
Apr 16, 2018
Kebelakangan ni, ramai pula bincang pasal kahwin muda, kahwin masa belajar, tak galakkan kahwin muda, dan macam2 lagi. Apa pun, kami di Tarbiah Sentap nak kongsikan macam mana sebahagian admin TS kahwin TANPA COUPLE.

Eh, boleh ke kahwin tanpa couple? Macam mana?

#IniThreadTS
Ramai yang cakap, "kalau tak couple, macam mana nak kahwin?" Or "kalau tak dating, macam mana nak kenal?"

Ramai lupa, Rasulullah dulu MANA PERNAH couple atau dating. Pernah ke baca Nabi bercouple dan berdating? Kalau ada, sekarang saya suruh couple dan dating. Ikut sunnah. Hehe.
Hari ni ramai yang nak bernikah ikut cara Nabi, majlis kahwin ikut cara Nabi, mahar dan hantaran ikut cara Nabi, tetapi BERCINTA nak ikut cara BARAT. Kenapa kita ambil Islam separuh2 saja? Kita ambil Islam apa yang kita nak saja. Yang tak nak, kita buang ke longkang.

Sedihnya..
Read 39 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(