Tadi saya terjumpa soalan ini. Saya tahu, perkara ni sebenarnya ramai yg menghantui fikiran sebahagian isteri. Keliru, samaada boleh ke tak?

sebelum tu, saya doakan moga sesiapa yang terperangkap dalam loop hole video lucah, dapat kekuatan utk tinggalkan.

#inithreadTS
#Retweet
Beginilah..

1. Menonton video lucah tetap haram, walaupun dah kahwin. Ini asas agama. Kalau tanya kenapa haram, mudah saja. Sejak bila kita boleh tengok aurat orang lain (yang ajnabi)?

Melihat aurat orang yang ajnabi (bukan mahram) memang tak boleh. Walaupun bkn video lucah.
2. Isu ketagih video lucah ini bukan hanya kalangan remaja je, bahkan orang dewasa dan berkahwin pun. Saya selalu uruskan pelajar sekolah yang ketagih video lucah dan onani. Tetapi post/thread kali ini saya khususkan sedikit untuk yang dah berkahwin.
Menonton video lucah, akan bagi kesan jangka masa panjang yang akan merosakkan institusi rumahtangga. Bila saya cakap merosakkan, saya betul2 memaksudkannya. Ia akan menjadi asas kepada kes penceraian. Antara kesan yang boleh nampak secara real termasuklah :
1. Suami akan suka tengok perempuan lain di luar sana. Khususnya yang berpakaian seksi. Dan lebih teruk, ada kecenderungan untuk curang dan pasang kayu tiga di belakang isteri. Sebelum curang, biasanya mereka akan terbiasa berbual lucah, khususnya dengan perempuan lain.
2. Yang paling ekstrim, akan melihat perempuan lain sebagai objek seks, hatta anak sendiri sekalipun! Sebab itu, jika anda tanyakan kepada ayah yang pernah merogol anak sendiri (atau adik beradik yang berzina - sumbang mahram), adakah mereka pernah menonton video lucah?
Jawapannya, absolutely. Cuma persoalannya, kekerapannya bagaimana? Ini subjektif. Ada yang sangap kerap sehingga selalu tonton, ada yang seminggu beberapa kali saja. Mungkin 5 kali seminggu, isnin sampai jumaat. Sabtu ahad cuti. 😅 Agaknya la kot.
3. Dan sekiranya aib menonton video lucah ini dibuka Allah, anak-anak akan terjumpa video lucah milik ayah. Sama ada dalam format video, ataupun mungkin terjumpa link video lucah di bahagian history seperti Mozzila, Google Chrome, etc.

Kalau terjumpa, ada 2 kemungkinan berlaku,
3a) terlalu sedih teramat sebab tak sangka ayah yang dihormati perangai sebegitu. Kes ini saya banyak kali jumpa, biasanya diluahkan oleh anak. Terlalu kecewa dan sedih dgn ayah.

3b) berminat untuk tengok juga, dan mulai ketagih juga. Rantaian ketagih video lucah berterusan.
Sebab itu saya nasihatkan, sesiapa yang ketagih video lucah, BERHENTI as soon as possible. Please.

Macam mana nak berhenti? Ini antara tipsnya,
1) PUASA. Bukan puasa yg hanya menahan perut dari lapar sebab tak makan. Tetapi puasa sungguh2 seperti tundukkan pandangan, jaga pergaulan, tak mengumpat, dan sebagainya.

Puasa orang beriman supaya jadi orang bertaqwa. Puasa segalanya!
Setiap kali rasa nak tengok video lucah, cakap pada diri sendiri, "Aku berpuasa!"

2) JANGAN BERSENDIRIAN! Syaiton memang suka manusia yg suka bersendirian. Sebab dia mudah goda. Lagi2 yang sudah ketagih video lucah. Memang parah. Apa yg kena buat adalah, cari isteri atau kawan2.
Kalau bujang dan duduk di dalam kampus, jangan pilih bilik yang single. Cari bilik yang ada roommate. Kalau duduk di rumah sewa, jangan tidur di bilik seorang diri. Tidur di ruang tamu atau tempat yang ada orang.
3) Kalau rasa nak tengok, segera KELUAR RUMAH. Start motor/kereta, jalanlah pergi ke mana2 saja. Pergi masjid, makan di kedai mamak, jumpa kawan, dll. Keluar dalam 1 atau 2 jam. InsyaAllah akan stabil semula nafsu kalau tak dilayan.
4) Kalau tak boleh keluar? Cari isteri, kawan, atau teman di sebelah by hook or by crook ! Yang penting jangan sendirian. Cari kawan berbual. Kalau kawan atau adik beradik semua dah tidur, pergi cuba tidur! Telefon atau laptop letak jauh-jauh. Dan baring sebelah mereka
5) Sibukkan diri dgn banyak kerja & program seperti program dakwah tarbiah, usrah, ceramah, belajar al Quran, kelas pengajian agama, program sekolah/universiti, program gotong royong, khidmat masyarakat, bagi makan pada gelandangan, studi di perpustakaan, dan sebagainya.
Yang penting, sibukkan diri, jangan duduk bilik makan jajan saja. Kalau tak sibukkan diri dengan perkara pahala, secara tidak sengaja akan menyibukkan diri dengan perkara dosa. Buang masa dengan sengaja pun satu dosa juga.
Nabi sebut, "Ada dua nikmat yang ramai orang tertipu oleh keduanya; iaitu nikmat sihat dan waktu lapang.” (Riwayat Bukhari)

Sebenarnya, byk lagi nak tulis. Tetapi saya GTG. Jadi, untuk sambung bacaan, boleh klik link ini :

tarbiahsentap.com/2017/02/kau-ke…
Kesimpulannya, sekali lagi saya doakan, sesiapa yang ketagih video lucah, usahalah berhenti secepat mungkin. Jangan bagi alasan, "dah kahwin nanti aku stop la."

Percayalah, kalau waktu bujang tak stop, lepas kahwin pun takkan stop juga. Moga dipermudahkan.
Boleh sebarkan Thread ini kepada orang lain. Moga semua orang dapat manfaat, dan semoga semua orang berjaya tinggalkan video lucah. Lagi2 yang suami. Ingat ni, salah satu punca kerosakkan rumahtangga, sebab video lucah.

sekian,
@shukery_azizan
penulis buku #AkuBukanMalaikat

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Tarbiah Sentap

Tarbiah Sentap Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tarbiahsentap

Sep 15, 2018
Kita pasti nakkan semua yang terbaik dalam hidup ini, kan?

Mana ada orang nakkan yang terburuk dalam hidup. Kalau boleh, daripada lahir sampailah ke tua, semuanya nak yang terbaik. Itupun kalau bolehlah.

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
Kalau seorang pelajar, kita pasti nak jadi pelajar yang terbaik. Buktinya, kita belajar sungguh-sungguh bagai nak rak, buat study group, selalu jumpa cikgu atau lecturer, always burning the midnight oil, dan segala macam untuk menjadi pelajar yang terbaik.
Kalau seorang pekerja, kita pasti nak jadi pekerja yang terbaik. Buktinya, kita buat kerja sungguh-sungguh, tepati waktu, siapkan kerja before deadline, tunjukkan komitmen sebab nak naik gaji, ikut semua arahan dan sebagainya untuk menjadi pekerja yang terbaik.
Read 10 tweets
Sep 4, 2018
Maha pengampunnya dan cintanya Allah pada kita, hampir saja kita tiada dosa. Fuh, betulkah?

Tenang.. Jangan terkejut dulu..

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
#PujukanDariTuhan
Bayangkan, sepanjang hidup ni, berapa byk kali kita dah buat dosa? Banyak, serius byk. Tak kisah sama ada dosa besar atau kecil. Kalaulah malaikat pencatit dosa itu ada sifat penat dan putus asa, mungkin dia dah "letak jawatan" sebab penat sangat mencatit banyak sgt dosa kita!
Tetapi... Cintanya Allah kepada kita, banyak kali Allah beri peluang untuk kita hapuskan semua dosa2 tu.

Baaanyak kali. Buktinya?
Read 17 tweets
Aug 9, 2018
Ramai orang usaha menjaga solat dhuha sebab nak murah rezeki. Dan "rezeki" yang ramai orang faham adalah duit, harta benda, cemerlang exam, dan lain-lain.

Salah ke? Tak salah pun.

Cuma, cuba ubah mindset sikit kali ini. Nak ubah apa?
Ubah kepada doa moga Allah murahkan rezeki kita utk jaga solat 5 waktu berjemaah, rajin baca al Quran, rajin bangun tahajud, rajin buat dakwah tarbiah sampai mati, rajin berkhidmat pada mak ayah, selamat dari ideologi sesat seperti liberal, sekular, syiah, £gbt, dan lain-lain.
Ini semua rezeki. Kan?

Kalau kita minta duit, harta, cemerlang exam, etc, insyaAllah kita boleh dapat. Tetapi jaga solat 5 waktu berjemaah, jaga al Quran dan lain-lain BELUM TENTU dapat.
Read 4 tweets
Jul 9, 2018
Nasihat daripada saya yang tak seberapa ini buat pasangan pengantin baru, ataupun yang akan berkahwin dalam masa terdekat,

1. Perbaiki skill komunikasi bersama pasangan.
2. Bersabarlah dengan penuh kesabaran sehingga mampu bersabar dan terus bersabar. Hehe.

Maksudnya apa?
Saya ingat lagi, masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya kerap menghabiskan beberapa buah buku berkaitan dengan skill komunikasi, memahami perspektif lelaki dan perempuan, dan sebagainya. Dan kebanyakkannya adalah buku dari Barat. Hehe. Gambar buku ada di bawah.
Hasilnya, saya berjaya mengarang beberapa bab penting dlm buku saya sendiri iaitu buku Aku Bukan Malaikat 1 & 2. Contoh bab "Betul ke Jodoh dah ditetapkan? (boleh baca di sini "tarbiahsentap.com…/06/betul-ke-jodoh-dah-ditetapkan.ht… ", dll.

Kenapa saya baca buku2 ni?
Read 24 tweets
Jul 1, 2018
KITA PERLU TANGANI ISU KAHWIN BAWAH UMUR

Kisah tular baru-baru ini berkenaan kanak-kanak 11 tahun bernama Ayu yang dikahwinkan, ialah kisah tragis kanak-kanak yang dimangsakan oleh keluarganya sendiri, untuk kononnya keluar dari kesukaran hidup.

#IniThreadTS
#JomRetweet
Bapa kanak2 itu yang bekerja sebagai penoreh getah mengakui bahawa lelaki 41 tahun yang kini menjadi suami anaknya itu adalah majikannya, yang selalu membeli getah daripadanya. Bahkan, dia turut menyatakan bahawa beliau bersetuju untuk...
Untuk membenarkan anaknya dikahwinkan, apabila lelaki 41 tahun tersebut berjanji “akan memberikan kehidupan lebih selesa selepas berkahwin dengan Ayu.” [1]

Justeru, apakah penyelesaian bagi menangani kes-kes seperti ini di masa hadapan?

Sebenarnya di Malaysia, kita mempunyai...
Read 19 tweets
Apr 16, 2018
Kebelakangan ni, ramai pula bincang pasal kahwin muda, kahwin masa belajar, tak galakkan kahwin muda, dan macam2 lagi. Apa pun, kami di Tarbiah Sentap nak kongsikan macam mana sebahagian admin TS kahwin TANPA COUPLE.

Eh, boleh ke kahwin tanpa couple? Macam mana?

#IniThreadTS
Ramai yang cakap, "kalau tak couple, macam mana nak kahwin?" Or "kalau tak dating, macam mana nak kenal?"

Ramai lupa, Rasulullah dulu MANA PERNAH couple atau dating. Pernah ke baca Nabi bercouple dan berdating? Kalau ada, sekarang saya suruh couple dan dating. Ikut sunnah. Hehe.
Hari ni ramai yang nak bernikah ikut cara Nabi, majlis kahwin ikut cara Nabi, mahar dan hantaran ikut cara Nabi, tetapi BERCINTA nak ikut cara BARAT. Kenapa kita ambil Islam separuh2 saja? Kita ambil Islam apa yang kita nak saja. Yang tak nak, kita buang ke longkang.

Sedihnya..
Read 39 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(