چند نکته مهم حقوقی درباره کنوانسیون جدید رژیم حقوقی دریای #خزر که امروز مصادف با روز بینالمللی دریای خزر در شهر آکتائو در ساحل شرقی این دریا امضا شد، را اینجا آورده ام.
با توجه به رواج قضاوتهای غیرکارشناسی، شاید به درک دقیق آنچه که اتفاق افتاده کمکی کند #ایران#حقوقدریا
متن کنوانسیون نهایی دریای خزر همانند سایر کنوانسیون ها و مقررات در حقوق دریاها مفصل و جزئی و یک سند مادر است. پروتکل های دیگر هم که قبلا بین کشورهای ساحلی توافق و تصویب شده بود همانند کنوانسیون #تهران در حفظ محیط زیست دریا که در ایران امضا شد، به کنوانسیون نهایی ملحق است.
در اقدام درست که معطوف به حقوق تاریخی #ایران در خزر است عبارتی در متن درج شده که می گوید: چنانچه شکل ساحل، یک کشور ساحلی را در تعیین آبهای داخلیاش آشکارا در وضعیت نامساعدی قرار دهد، این وضعیت هنگام ایجاد روش فوق به منظور دستیابی به تفاهم میان تمامی طرفها مدنظر قرار خواهد گرفت.
خط مبدا نواری است که مرز ملی کشورها در دریای #خزر از آن آغاز می شود و پانزده مایل دریایی ادامه دارد. شکل ساحل اثری تعیین کننده در تعیین خط مبدا دارد که قرار است در موافقتنامه جداگانهای بین همه طرفها تعیین شود.
ایران با درج این عبارت در کنوانسیون جدید خزر که مبتنی بر «اصل انصاف» در حقوق بین الملل است از حق تاریخیاش محافظت کرده که می تواند اثر مثبت در تعیین خط مبدا ایران باشد. همچنین «اعلامیه تفسیری» منضم به کنوانسیون هم منتشر و مجددا بر این موضوع تاکید کرده است. president.ir/fa/105628
کشور نگهدارنده یا امین کنوانسیون قزاقستان است که میزبان مراسم رسمی امضا بوده. کنوانسیون به زبان های آذربایجانی، فارسی، قزاقی، روسی، ترکمنی و انگلیسی منتشر شده که همه ارزشی یکسان دارند اما در زمان اختلاف احتمالی، نسخه انگلیسی معیار است. president.ir/fa/105642
کنوانسیون جدید رژیم حقوقی دریای خزر تا زمان پیوستن هر پنج کشور به آن لازم الاجرا نیست اما مطابق عهدنامه وین درباره حقوق معاهدات بین المللی، دولت های ساحلی خزر که کنوانسیون را امضا کردند تا زمان تصویب نباید اقدامی خلاف کنوانسیون جدید انجام دهند.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh