Tarbiah Sentap Profile picture
Sep 4, 2018 17 tweets 5 min read Twitter logo Read on Twitter
Maha pengampunnya dan cintanya Allah pada kita, hampir saja kita tiada dosa. Fuh, betulkah?

Tenang.. Jangan terkejut dulu..

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
#PujukanDariTuhan
Bayangkan, sepanjang hidup ni, berapa byk kali kita dah buat dosa? Banyak, serius byk. Tak kisah sama ada dosa besar atau kecil. Kalaulah malaikat pencatit dosa itu ada sifat penat dan putus asa, mungkin dia dah "letak jawatan" sebab penat sangat mencatit banyak sgt dosa kita!
Tetapi... Cintanya Allah kepada kita, banyak kali Allah beri peluang untuk kita hapuskan semua dosa2 tu.

Baaanyak kali. Buktinya?
Dalam al-Quran, Allah sebut sesiapa buat kebaikan, Allah akan balas 10x ganda (al-An'am:160). Dalam ayat lain, Allah akan balas 700x ganda pula! (Al-Baqarah:261). Bahkan, dalam ayat lain juga, Allah akan balas pahala tanpa batas - unlimited! (Az-Zumar:10)!
Dan lebih best lagi, dalam hadis sahih sebut, baru terlintas berniat nak buat baik saja, DAH DAPAT pahala! Itu baru niat je, belum buat. Kalau buat, dapat 10x ganda atau lebih! Fuhh
Allahu Akhbar! Baiknya Allah pada kita. Itu belum lagi baca hadis, ganjaran pahala orang berpuasa kerana Allah, Allah hanya balas ikut apa yang Allah nak. Mengikut pandangan Imam Ibn Rajab, Allah balas pahala puasa tanpa batas. Maksudnya, unlimited juga! Subhanallah!
Malah, itu belum lagi campur pahala bersabar, pahala di bulan Ramadhan, malam lailatul Qadr yang pahalanya digandakan bersamaan 1000 malam, berjihad di jalan Allah, beribadah di Makkah dan Madinah, dan baaanyak lagi. Subhanallah!

Cinta dan sayangnya Allah pada kita
Dosa pula? Dalam hadis sahih, kalau terlintas niat buat dosa (TANPA keazaman & kesungguhan), BELUM dapat dosa. Kalau buat, baru dapat dosa. Itu pun SATU saja. Dan kalau bertaubat sungguh2 (nasuuha), DIHAPUSKAN terus dosa itu tanpa kesan.
Tak cukup setakat itu, bahkan Allah boleh ubah keburukan itu menjadi pahala sekiranya dia bertaubat! (Al-Furqan:70) Allahu Akhbar! Allahu Akhbar!
Yang saya, @shukery_azizan tulis ni SEDIKIT sangat. Ada baaanyak lagi kalau kita baca dan taddabur. Nampak kan? Hampir2 saja kita tiada dosa. Tetapi..... kita selalu saja BERTANGGUH taubat. Selaluuu sangat. Hari ini saja, berapa kali dah kita istighfar pada Allah?
Rasulullah yang maksum (tiada dosa) pun beristighfar 70x (ada riwayat sebut 100x). Perrgh.. Kita? Kita yang tak maksum ni pun malas nak beristighfar dan bertaubat. Allah.. Ampunkan kami.. T_T
Teman.. Allah dah pujuk kita banyak kali. Baaanyak sangat. Bacalah al-Quran dan hadis2 yang sahih. Kita akan menjumpai bahawa, cinta dan sayangnya Allah pada kita sungguh2. Melebihi cinta seorang ibu pada anak, atau seorang tuan yang baru saja menjumpai hartanya yang hilang.
Masalahnya sekarang, kenapa kita ego tak nak bertaubat? Atau bertangguh nak taubat? Malas nak buat kebaikan? Sedangkan, macam2 tawaran, peluang, pujukan yang Allah dah sediakan pada kita. Nikmat apa lagi kita nak dustakan?
Kembalilah.. Kembalilah bertaubat kepada Allah, dan kembalilah membaca, merujuk serta menghayati al-Quran. Moga Allah ampunkan semua dosa2 kita. Dipersilakan retweet, moga ia jadi sebab kepada ramai yang terpujuk dgn al-Quran. Dan nak baca banyak lagi pujukan dari Allah?
InsyaAllah akan terbit buku #PujukanDariTuhan tulisan saya sendiri, @shukery_azizan yg mengumpulkan sebahagian pujukan dari Allah di dalam al-Quran. Saya ambil 30 juzuk al-Quran, dan setiap juzuk saya pilih 1 ayat pujukan Allah kepada kita.
Kalau nak dapatkan, boleh tempah sekarang dengan wasap ke nombor 0196803782. Wasap cakap nak tempah buku ni. InsyaAllah akan dihantar segera selepas siap print, dan korang boleh hayati setiap pujukan2 Allah yang saya dah susun.

Moga buku ni jadi asbab kita kembali pada Allah.
Dan moga kita kuat dan rajin untuk sentiasa merujuk serta membaca al-Quran. wallahua'lam.

#Retweet
#ShukeryAzizan
#PujukanDariTuhan
#TarbiahSentap

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Tarbiah Sentap

Tarbiah Sentap Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tarbiahsentap

Sep 15, 2018
Kita pasti nakkan semua yang terbaik dalam hidup ini, kan?

Mana ada orang nakkan yang terburuk dalam hidup. Kalau boleh, daripada lahir sampailah ke tua, semuanya nak yang terbaik. Itupun kalau bolehlah.

#IniThreadTS
#TarbiahSentap
Kalau seorang pelajar, kita pasti nak jadi pelajar yang terbaik. Buktinya, kita belajar sungguh-sungguh bagai nak rak, buat study group, selalu jumpa cikgu atau lecturer, always burning the midnight oil, dan segala macam untuk menjadi pelajar yang terbaik.
Kalau seorang pekerja, kita pasti nak jadi pekerja yang terbaik. Buktinya, kita buat kerja sungguh-sungguh, tepati waktu, siapkan kerja before deadline, tunjukkan komitmen sebab nak naik gaji, ikut semua arahan dan sebagainya untuk menjadi pekerja yang terbaik.
Read 10 tweets
Aug 9, 2018
Ramai orang usaha menjaga solat dhuha sebab nak murah rezeki. Dan "rezeki" yang ramai orang faham adalah duit, harta benda, cemerlang exam, dan lain-lain.

Salah ke? Tak salah pun.

Cuma, cuba ubah mindset sikit kali ini. Nak ubah apa?
Ubah kepada doa moga Allah murahkan rezeki kita utk jaga solat 5 waktu berjemaah, rajin baca al Quran, rajin bangun tahajud, rajin buat dakwah tarbiah sampai mati, rajin berkhidmat pada mak ayah, selamat dari ideologi sesat seperti liberal, sekular, syiah, £gbt, dan lain-lain.
Ini semua rezeki. Kan?

Kalau kita minta duit, harta, cemerlang exam, etc, insyaAllah kita boleh dapat. Tetapi jaga solat 5 waktu berjemaah, jaga al Quran dan lain-lain BELUM TENTU dapat.
Read 4 tweets
Aug 5, 2018
Tadi saya terjumpa soalan ini. Saya tahu, perkara ni sebenarnya ramai yg menghantui fikiran sebahagian isteri. Keliru, samaada boleh ke tak?

sebelum tu, saya doakan moga sesiapa yang terperangkap dalam loop hole video lucah, dapat kekuatan utk tinggalkan.

#inithreadTS
#Retweet
Beginilah..

1. Menonton video lucah tetap haram, walaupun dah kahwin. Ini asas agama. Kalau tanya kenapa haram, mudah saja. Sejak bila kita boleh tengok aurat orang lain (yang ajnabi)?

Melihat aurat orang yang ajnabi (bukan mahram) memang tak boleh. Walaupun bkn video lucah.
2. Isu ketagih video lucah ini bukan hanya kalangan remaja je, bahkan orang dewasa dan berkahwin pun. Saya selalu uruskan pelajar sekolah yang ketagih video lucah dan onani. Tetapi post/thread kali ini saya khususkan sedikit untuk yang dah berkahwin.
Read 20 tweets
Jul 9, 2018
Nasihat daripada saya yang tak seberapa ini buat pasangan pengantin baru, ataupun yang akan berkahwin dalam masa terdekat,

1. Perbaiki skill komunikasi bersama pasangan.
2. Bersabarlah dengan penuh kesabaran sehingga mampu bersabar dan terus bersabar. Hehe.

Maksudnya apa?
Saya ingat lagi, masa zaman sebelum berkahwin dulu, saya kerap menghabiskan beberapa buah buku berkaitan dengan skill komunikasi, memahami perspektif lelaki dan perempuan, dan sebagainya. Dan kebanyakkannya adalah buku dari Barat. Hehe. Gambar buku ada di bawah.
Hasilnya, saya berjaya mengarang beberapa bab penting dlm buku saya sendiri iaitu buku Aku Bukan Malaikat 1 & 2. Contoh bab "Betul ke Jodoh dah ditetapkan? (boleh baca di sini "tarbiahsentap.com…/06/betul-ke-jodoh-dah-ditetapkan.ht… ", dll.

Kenapa saya baca buku2 ni?
Read 24 tweets
Jul 1, 2018
KITA PERLU TANGANI ISU KAHWIN BAWAH UMUR

Kisah tular baru-baru ini berkenaan kanak-kanak 11 tahun bernama Ayu yang dikahwinkan, ialah kisah tragis kanak-kanak yang dimangsakan oleh keluarganya sendiri, untuk kononnya keluar dari kesukaran hidup.

#IniThreadTS
#JomRetweet
Bapa kanak2 itu yang bekerja sebagai penoreh getah mengakui bahawa lelaki 41 tahun yang kini menjadi suami anaknya itu adalah majikannya, yang selalu membeli getah daripadanya. Bahkan, dia turut menyatakan bahawa beliau bersetuju untuk...
Untuk membenarkan anaknya dikahwinkan, apabila lelaki 41 tahun tersebut berjanji “akan memberikan kehidupan lebih selesa selepas berkahwin dengan Ayu.” [1]

Justeru, apakah penyelesaian bagi menangani kes-kes seperti ini di masa hadapan?

Sebenarnya di Malaysia, kita mempunyai...
Read 19 tweets
Apr 16, 2018
Kebelakangan ni, ramai pula bincang pasal kahwin muda, kahwin masa belajar, tak galakkan kahwin muda, dan macam2 lagi. Apa pun, kami di Tarbiah Sentap nak kongsikan macam mana sebahagian admin TS kahwin TANPA COUPLE.

Eh, boleh ke kahwin tanpa couple? Macam mana?

#IniThreadTS
Ramai yang cakap, "kalau tak couple, macam mana nak kahwin?" Or "kalau tak dating, macam mana nak kenal?"

Ramai lupa, Rasulullah dulu MANA PERNAH couple atau dating. Pernah ke baca Nabi bercouple dan berdating? Kalau ada, sekarang saya suruh couple dan dating. Ikut sunnah. Hehe.
Hari ni ramai yang nak bernikah ikut cara Nabi, majlis kahwin ikut cara Nabi, mahar dan hantaran ikut cara Nabi, tetapi BERCINTA nak ikut cara BARAT. Kenapa kita ambil Islam separuh2 saja? Kita ambil Islam apa yang kita nak saja. Yang tak nak, kita buang ke longkang.

Sedihnya..
Read 39 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(