Twitter author Profile picture
Sep 14, 2018 24 tweets 7 min read Twitter logo Read on Twitter
دلایل علمی #خواب دیدن و #رویا چیست ؟
باید به قضیه به طور ریشه ای نگریست. زمین هر ۲۴ ساعت یکبار حول محور خودش می چرخد. و رو و پشت به خورشید قرار گرفتن سبب ایجاد شب و روز می شود.
نویسنده: #پسر_نوح #رشته_توییت 👇🏿
ضمن اینکه زمین در طول سال هم یک بار دور خورشید می چرخد که به دلیل تغییر زاویه تابش خورشید،فصل ها به وجود می آیند. حال در طول فرگشت (تکامل) آن جاندارانی که بدن خود را بر این اساس تنظیم کرده اند «مزیت فرگشتی» برای بقا داشته اند. دیدن (به هر شکل آن) از چند نظر مزیت بزرگی بوده؛
چون هم شکارچی و هم طعمه با استفاده از تشخیص نور و دنبال کردن یا در رفتن از خطر امکان بقای بیشتری یافته اند. (بد نیست بدانیم چشم از جمله اندام هایی است که در طول فرگشت بیش از ۴۰ بار به طور مستقل در شاخه های مختلف زیستی اختراع شده است. این اهمیت بالای آن را نشان می دهد.)
اطلاع داشتن از روز یا شب برای جانداران اهمیت حیاتی داشته. ساعتهای بیولوژیکی هم بر همین اساس فرگشت یافته اند تا دوره های فعالیت جاندار را تنظیم کنند. معمولا جانوران در زیر نور خورشید قادر به فعالیت بوده اند و در هنگام شب بسیار آسیب پذیر میشدند،
پس جانورانی که می توانستند در هنگام شب یک جا بی حرکت و بی سر و صدا و با صرف انرژی کمتر طی کنند و از این فرصت برای ترمیم و بازیابی بدن برای روز بعد استفاده کنند «مزیت فرگشتی» داشته اند. مثلا در جانوران خونسرد مشاهده میشود که به شدت به نور و گرمای خورشید وابسته اند
و در ساعاتی از شبانه روز به شدت توانایی مانور خود را از دست میدهند.در پستانداران از ۱۸۰ میلیون سال پیش،این وابستگی تا حدودی کاهش یافته است.زیرا پستانداران توانسته اند دمای بدنشان را از طریق صرف انرژی درونی ثابت نگه دارند.
تولید مثل آنها هم به تدریج تغییر یافته و به جای تخم گذاشتن؛ زنده زایی کرده اند. (پلاتیپوس از نسل شاخه ای از پستانداران اولیه است که هنوز هم تخم میگذارد!) خلاصه اینکه سنسورهای نورانی و گرمایی چرخه خواب و بیداری پستانداران را تنظیم کرده است.
پس از نظر زیستی خواب امری ضروریه.حال چرا ما در خواب رویا میبینیم؟تحقیقات جدید نشان داده که رویا دیدن منحصر به انسان نیست و بسیاری از دیگر حیوانات هم بنحوی خواب میبینند. البته دقیقا نمیتوانیم بدانیم چه در خواب میبینند! چون جانوران نمیتوانند خوابشان را برای ما تعریف کنند.
ولی با توجه به مشاهده فعالیت های قسمتهای خاص مغز معلوم گشته که فعالیتهایی مثل شکار و فرار و فعالیت های زیستی اولیه موضوع این خواب ها هستند. یکی از فایده های زیستی رویا دیدن این است که در هنگام خوابیدن که جانور خیلی آسیب پذیر حمله است،
میتواند توانایی «بازگشت سریع به حالت بیداری» را داشته باشد.فعالیتهای جسته گریخته نورون ها در مغز باعث میشود تا کاملا فلج و غیر فعال نشود و مغز در حالت آماده باش دائم به سر ببرد.
به نظر من میتوان خواب را به نحوی تشبیه کرد به استندبای کامپیوتر و رویا هم چون اسکرین سیور است که با حرکت موس (محرک خارجی!) به حال بیدارباش (آنلاین)در می آید! به طور کلی ما دو مرحله خواب داریم: خواب Non-REM یا خواب عمیق و خواب REM(حرکت سریع چشم)
رویاهای ما حاصل قسمت رم خواب است که در آن فعالیت مغز بسیار به زمان بیداری نزدیک میشود؛ ولی ماهیچه ها همچنان شل(فلج) هستند.از این جهت مثلا وقتی در خواب می دوید با اینکه مغز فعالیتی شبیه دویدن واقعی انجام می دهد ولی ماهیچه هایتان حرکت نمیکنند و واقعا نمیدوید.
در واقع یک نوع«شبیه سازی»از واقعیت است.به همین جهت خواب افراد کور با توجه به مقدار زمانیکه کور بوده اند بیشتر «صوتی»است تا«تصویری».نکته دیگر این است که رویا دیدن مزیت دیگری هم داشته.نظریه هایی هست که مغز در هنگام خوابیدن فعالیتهای فکری و تصمیم گیری را ادامه میدهد و پروسس میکند
بر همین اساس ما این ضرب المثل را داریم که در هنگام تصمیم گیریهای مهم میگوییم: «بذار یه شب روش بخوابم.حتی مشاهده شده خیلی از تصمیمات و ایده های خلاقانه و هنری در رویاهایی که مغزمان در خواب دیده نشات میگیرند.
مطلب دیگر این است که رویا دیدن به نحوی تمرین و تکرار وقایع و چالشهایی است که در بیداری با آنها روبرو هستیم.چیزهایی مثل زندگی در اجتماع، #سکس ،نحوه برخورد با پیشامدهای مختلف و کنار آمدن با استرسها، دشواریها و گرفتاری ها.
یعنی اینکه مغز به شکلی مسائل را برای خودش با آزمون و تکرار تجزیه و تحلیل میکند تا آمادگی کسب کند.نظریه های مختلفی در مورد مضامین خوابها ارائه شده از جمله نظریه فروید که آنرا تنها از نظر روانشناسی بررسی نموده و رویاها را حاصل ناخودآگاه و امیال سرکوب شده درونی میدانسته
یعنی اینکه #مغز به شکلی مسائل را برای خودش با آزمون و تکرار تجزیه و تحلیل میکند تا آمادگی کسب کند.نظریه های مختلفی در مورد مضامین خوابها ارائه شده از جمله نظریه فروید که آنرا تنها از نظر روانشناسی بررسی نموده و رویاها را حاصل ناخودآگاه و امیال سرکوب شده درونی میدانسته
ولی در واقع باید مطلب را نه از یک زاویه خاص بلکه از چند زاویه زیستی و روانشناختی مختلف دید. اینها همه میتواند به طریقی درست باشد.یعنی چیزهایی مثل ته نشین شدن مطالب در حافظه و بخاطر سپردن ؛ تمرین وقوع رخدادها و واکنشهای احتمالی نسبت به آن،خلاقیت،یادگیری،حل مسئله،
پرداختن به غزائز اولیه، سازمان دهی و طبقه بندی افکار و.. این مبحث خیلی پیچیده است و ناشناخته ها در آن بسیار است. من خیلی خلاصه و جسته گریخته گفتم تا یک نمای کلی دست دهد.خیلی نظریه ها و توضیحات دیگر هم وجود دارند.
در این میان ما خیلی چیزها را هنوز #نمیدانیم
و پژوهشهای بسیاری در موردش در حال انجام است.روش فهم این ناشناخته ها استفاده از علم و تجربه است نه ادعاهای واهی و روی هوا. برای پاسخ به هر سوالی آدم دو راه دارد. یا میتواند خودش را راحت کند و بگوید کار #خدا است!
مثل خواب رفتن و رویا دیدن که پیشنیان ما به دلیل نبود اطلاعات و دانش به خرافات و اختراع روح غیرمادی و دلایل دینی متوسل شده بودند.یا میتوان رفت دنبال دلایل واقعی قضایا. و اگر هم امکان فهم کامل آن نباشد حداقل بیشتر و بیشتر و به واقعیات نزدیک شد.
در مورد #رویاهای_صادقه هم خیلی مختصر بگم. مضامین رویاها میتواند گاه خیلی بی ارتباط و شانسی و گاه به صورت نمادین و یا در مورد مسائل پیش رو یا مرور گذاشته باشد. پس اینکه مثلا وقتی امتحان دارید شما خواب امتحان ببینید اصلا چیز عجیبی نیست.
در مورد #پیشگویی آینده هم در نظر داشته باشید هر شب میلیاردها رویا در جهان دیده میشود! از نظر آماری احتمال به وقوع پیوستن تعدادی از آنها بسیار بالاست.مثلا اگر از میان این همه خواب،عده ای خواب زلزله دیده باشند و بعد زلزله بیاید کاملا محتمل است.
علاوه بر آن بسیاری از رویاها کلی و مبهم هستند و اگر آدم بخواهد میتواند خیلی نتایج را از آنها بگیرد

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Twitter author

Twitter author Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(