Saskia Belleman Profile picture
Jun 5, 2018 53 tweets 17 min read Twitter logo Read on Twitter
Dat hij Sandra en Maike naar Parijs stuurde slaat nergens op, zegt #Holleeder.
Rechtbank houdt #Holleeder weer een gesprek voor dat Astrid opnam. Astrid: “Dat moet je niet doen.” #Holleeder: “Ik wel, ik wel. Ik ga Meijer en Boellaard op haar (Sonja) afsturen.”
Astrid: “Daar kun je niet mee leven.” #Holleeder: “Ik kan er niet mee leven als ik het niet doe”, aldus haar broer. Maar volgens hem gaat dat niet over liquidaties, “en het wil evenmin zeggen dat ik Sonja iets wil aandoen.”
Het gesprek ging over witwassen, zegt #Holleeder. Niet over liquidaties. “Ik reageer alleen maar op wat Astrid zegt.”
De opmerking van Astrid, “daar kun je niet mee leven”, volgt op een opmerking van #Holleeder: “Dan moet ik het oplossen. Meteen.” Vlak ervoor ging het gesprek over Van Hout.
“Ze heeft het leuk in elkaar gezet, ze is heus niet dom. Maar het gaat niet over liquidaties.” Voorzitter Wieland: “Is het dan niet veel logischer om te zeggen, “hoezo kan ik daar mee leven? Wat is dat voor kletskoek?” #Holleeder
Astrid geeft een lading aan het gesprek die er niet is, houdt #Holleeder vol.
OvJ Stempher zegt dat #Holleeder zelf Meijer en Boellaard steeds koppelt aan doodschieten. Maar #Holleeder zegt dat hij steeds dreigde om uit te vissen wat er speelde, “maar ik heb nooit een dreigement uitgevoerd.”
Sonja wilde Meijer en Boellaard geen geld geven voor de film over de ontvoering van Heineken, zegt #Holleeder. Hij vond dat Sonja die ex-ontvoerders van Heineken provoceerde “door pontificaal op de set in België te verschijnen.” Daarover ging dat gesprek, zegt hij.
.....en hij uitte “loze bedreigingen om te zien wat er aan de hand was”, aldus #Holleeder.
“Ik weet niet wie er achter de moord op Cor zit”, herhaalt #Holleeder. “Ik heb geen alibi nodig.”
Het komt erop neer dat #Holleeder vindt dat Astrid en Sonja achteraf een lading geven aan gesprekken die er niet in zat. “In die context moet u dat zien”, zegt hij weer voortdurend.
Lastig. Geluid microfoons valt steeds uit als #Holleeder weer in de microfoon hoest. En dat doet hij veel. Met als gevolg dat vragen gedeeltelijk wegvallen.
Robert ter Haak die ook werd getroffen tijdens de liquidatie van Van Hout, was niet degene die Van Hout in de val lokte, zegt #Holleeder. “Want dan had hij er niet naast gestaan.”
#Holleeder zegt dat het hem niet stoorde dat Thomas vd Bijl rondbazuinde dat hij achter de moord op Van Hout zat, “want het was niet waar.”
Aanvankelijk zei Vd Bijl dat John Mieremet achter de moord zat. Nadat hij dacht dat #Holleeder de prostitutiepanden op de Achterdam in handen had gekregen, zei hij dat Holleeder het was. Zegt Holleeder.
Er werd zoveel beweerd, zegt #Holleeder. “Als ik overal op moest reageren, dan kon ik wel aan de gang blijven.”
Zijn uitspraak: “Die gaat eraan, die pak ik”, slaat niet op liquidaties, maar op vrouwen, zegt #Holleeder. “Als ik een leuk meissie zie en ik denk, dat kan wat worden vanavond, dan zeg ik: die gaat eraan, die pak ik.” Gegniffel op de tribune.
Twee getuigen verklaarden dat John Mieremet tegen hen zei dat hij samen met #Holleeder “Van Hout op zijn kont heeft gegooid.”
Voor degenen die klagen dat de tweets niet meer in volgorde staan: volgens mij staan ze dat wel als je het draadje aanklikt. #Holleeder
Zowel Vd Bijl als Endstra verklaarden dat #Holleeder hen zelf vertelde dat hij zijn zwager had gedood. En kroongetuige Peter la Serpe hoorde van Jesse R. dat hij “van Holleeder Cor mocht doen.”
De andere kroongetuige Fred Ros en ook La Serpe herkenden in de compositietekening die werd gemaakt na de moordaanslag Jesse R. #Holleeder
Volgens #Holleeder is het een kwestie van logica dat hij Van Hout niet heeft vermoord. “Waarom zou ik iemand voor niets vermoorden? Dat doe je toch alleen als je zeker weet dat je die Achterdam kunt pakken?”
OvJ Tammes snapt die logica niet helemaal. #Holleeder droogjes: “Ik had niet anders verwacht.”
Sonja vertelde dat haar broer boos was. Ze moest van hem haar huis in Spanje afstaan aan Stanley Hillis, om daarmee de moord op haar eigen man te kunnen bekostigen, zei ze. #Holleeder
Pauze van een kwartier. #Holleeder
Rechtbank heeft het nu over Robert ter Haak, de man die tegelijk met Van Hout werd beschoten. Personeel van hotel Abina legde verklaringen af over ontmoetingen met “sportschooltypes”. #Holleeder
Een getuige sprak Ter Haak nog op de dag van de schietpartij. Later hoorde hij dat de man ‘s middags was neergeschoten. #Holleeder
Ter Haak was bevriend met Martin ‘Remmetje’ Erkamps, de jongste Heineken-ontvoerder. Erkamps beschrijft hij vriendschap als “zoals een huwelijk”. Ze zouden samen een botenbedrijf beginnen. #Holleeder
Erkamps verklaarde dat hij en Cor van Hout ruzie hadden. Robert ter Haak probeerde te bemiddelen. #Holleeder
#Holleeder wordt nu ondervraagd over een getuige, ene Ernst S. Die kent hij niet, zegt Holleeder. Maar misschien is hij hem wel eens tegengekomen in het Okura, “bij de plaat. Daarom eet ik daar nooit. Ik ga altijd voor traditioneel.”
Even voor de duidelijkheid: in het Okura kun je in 2 restaurants Japans eten. Het teppanyaki restaurant is “de plaat” waarover #Holleeder het heeft. Die vindt hij “vreselijk. Dan zit je aan tafel met allerlei criminelen.”
Veel getuigen van wie de verklaringen nu worden voorgelezen kent #Holleeder niet. Zij hem wel. “Ja, dat is het Johan Cruijff effect”, zegt #Holleeder.
Het is wat rustiger in de timeline dan u gewend bent. Komt doordat de rechtbank reeksen van namen voorhoudt aan #Holleeder met de vraag of hij die mensen kent, danwel ontmoet heeft. Tamelijk rommelig.
Om u even uit te leggen hoe gecompliceerd en onoverzichtelijk de discussie vandaag is: er passeert nu een naam van een Joegoslavische crimineel, die bekend is onder 9 verschillende aliassen.... #Holleeder
#Holleeder wordt ondervraagd over zijn vriendschap met Maruf ‘Paja’ M. OvJ Stempher: “Eerlijk gezegd geloof ik u niet.” Holleeder: “Ja, da’s uw werk. Als u me gelooft, dan ken ik naar huis.”
Pauze tot kwart voor 2. #Holleeder
Zaak is hervat. #Holleeder
Getapt gesprek met #Holleeder. Hij zegt tegen Astrid: “Als Sonja met m’n geld gaat kloten, dan schiet ik haar à la minute dood.” Astrid informeert bezorgd: “Dat gaat toch niet gebeuren als ik ernaast zit?”
Dat ging weer over het autootje dat #Holleeder niet mocht lenen van Sonja, zegt hij. En ook over zijn vrees dat Sonja een deal had gesloten met justitie, en hem zwart had gemaakt. “In die context ga ik dreigen.”
“Ze kunnen me alleen maar zwart maken door dingen te verzinnen”, zegt #Holleeder. Want er viel niets over hem aan justitie te vertellen, omdat hij niks heeft gedaan, zegt hij.
#Holleeder herhaalt, als Sonja een deal met justitie maakte voor 1 miljoen, “dan moet er meer gebeurd zijn. Justitie joeg al jarenlang achter dat ontvoeringslosgeld aan, kosten noch moeite werden gespaard. En dan zou Sonja maar 1 miljoen hoeven betalen?”
“Achteraf, nu ik hier zit, heb ik gelijk gehad”, zegt #Holleeder over zijn vermoeden dat zijn zus met justitie sprak over hem.
Hij was met Sonja altijd 2 handen op 1 buik, zegt #Holleeder. “En ineens veranderde alles. Ik dacht, er klopt iets niet, wat klopt er nou niet? Ik zei tegen mezelf, het is je familie, niet paranoia zijn. Daar ben ik te lang in doorgegaan.”
Sonja stond onder invloed van Astrid, daar blijft #Holleeder bij. “Ik dacht dat ze het goed meende. Daar heb ik me in vergist.”
Voormalig Juliet-bendeleider John Jansen is ook als getuige gehoord in deze zaak, nav zijn uitlating op social media dat hij “100% zeker weet dat #Holleeder niet zit achter de moord op Van Hout.” Advocaten hoorden dat onderweg naar de bunker en wilden hem als getuige oproepen.
De Juliëtbende hield zich in de jaren ‘90 bezig met afpersingen, ontvoering, afpersing, mishandeling en drugshandel. #Holleeder
Jansen vertelde dat Cor van Hout belandde in een strijd tussen twee Marokkaanse families in Utrecht. Zijn vriend Gijs van Dam zou drugs hebben geript van een van die families. Van Hout poogde kennelijk te bemiddelen namens Van Dam. #Holleeder
De verdediging sluit niet uit dat dit conflict ten grondslag ligt aan de moord op Cor van Hout. Peter R. de Vries deed daar eerder onderzoek naar, maar kwam er niet verder mee. #Holleeder
In het onderzoek naar de moord op Gijs van Dam kwam nadrukkelijk de mogelijkheid voor dat ook de moord op Cor van Hout uit dat conflict tussen die Marokkaanse drugsfamilies voortkwam. #Holleeder
Voorzitter Wieland zegt dat de behandeling vandaag “wat brokkelig” overkwam, maar dat het gaat om “zijpaden” die wel degelijk van belang zijn om te behandelen in de zaak van de moord op Cor van Hout. #Holleeder
Zaak is klaar voor vandaag. Gaat vrijdag verder. Dan wordt ook het verzoek van de verdediging besproken om de voorlopige hechtenis van #Holleeder in de zaak Van Hout op te heffen.
Herstel: over dat opheffingsverzoek gaat het volgende week. Vrijdag verder met meer tapverslagen, én uitwerkingen van gesprekken met #Holleeder van Peter R. de Vries, die hij eerder niet wilde overhandigen. Maar nu dus wel.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Saskia Belleman

Saskia Belleman Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(