مینا ورشوچی Profile picture
Jul 21, 2018 32 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
قیمت رفته بالا دیگه پایین نمیاد
کارِ خودشونه قیمت هارو بردن بالا
شما بمن بگو اخرین بار قیمت کی پایین اومده

اینها عباراتی است که مردم در کوچه و خیابان دائم میگویند و نظر اقتصادی میدهند اما این عبارات چرا در میان فرهنگ عامیانه مردم است ؟

#رشتو
#چسبندگی_قیمت
#نقش_اجتماعی
#اقتصاد
1
در شرایطی که اعتماد به پول ملی رنگ باخته است,
(وارد بحث اعتماد عمومی نمیشوم ) و بر اساس رفتار اقتصادی در گذشته , ترس از رشد قیمتها همواره رفتار مصرف کننده را کنترل و به سمت افزایش سوق داده است. هر کدام از مصرف کنندگان ایرانی با یک محاسبه ساده سود و زیان
2
در مواجهه با افزایش قیمت نه تنها از تقاضا کم نمیکنند بلکه منجر به افزایش تقاضا نیز میشوند. مصرف کننده احتمال برخورداری از منفعت را در این اقدام بیشتر از هماهنگی با سایر مصرف کنندگان میداند.
3
تخم مرغ, گوشت, ارز و سکه را در نظر داشته باشید, و ان جمله معروف که میگوید هرچی گران کنند بیشتر خرید میشود و به اصطلاح مردم هول میزنند حتی حاضرند ساعت ها در صف باشند.
4
در اقتصاد ایران مسائل روحی و روانی نقش برجسته ای پیدا کرده است , همه انتظار دارند که احتمالا اتفاقی خواهد افتاد که از لحاظ تصمیم گیری ,مردم هیجانی عمل میکنند.
رفتار اقتصادی مصرف کننده ایرانی سبب شد که در دوره احمدینژاد
5
در دوره احمدینژاد مردم از ترس افزایش قیمت ها با اینکه تورم 45%تجربه شد اما بازارها از سکون برخوردار نباشند.
انبارها دائم پر باشد تا جواب بازار مصرف را بدهد.
6
حاکمیت با سرکوب سندیکاها و اتحادیه ها,  همکاری و شراکت مردم در اقتصاد را از بین برده و مردم را تبدیل به ماشین حساب هایی کرده است که منفعت شخصی را بر منفعت اجتماعی محاسبه میکنند.در اینجا مردم نقش تخریب گر در اقتصاد بازی میکنند و سیاست های اقتصادی جوابگوی فرد گرایی نمیشود.
7
دنیل روزیدس در کتاب شرایط اخلاقی رشد اقتصادی میگوید
ابزارهای صادقانه و مسالمت امیز کسب ثروت از یکسو و جلب دارایی و درامد از راه خشونت و تقلب از سوی دیگر , جایگزین یکدیگر هستند.به همان حد که دستیابی به ثروت از راه خشونت یا اعمال فریبکارانه از نظر عملی دشوار باشد
8
(اما برای مدیران دولتی بسیار راحت )و از بُعد اخلاقی نیز قابل ایراد, طیف اعمالی که به گرداوری ثروت منجر میشود , به رفتار اقتصادی محدود خواهد شد یعنی به کارِ مولد ,پس انداز و نوآوری که بسیار روشن و شفاف است (که جامعه ما از ان فرار میکند).
9
به این مفهوم که راحتی تملک ابزارهای ارضای نیازها به شیوه های غیراقتصادی برای فرد یا گروه با تلاش صرف شده در زمینه فعالیت های مولد و کارافرین نسبت عکس دارد.
10
دولتها در ایران دائم به دنبال تعیین و تنظیم قیمت هستند و بازوی اجرایی انها برای نظارت سازمانهای عریض و طویلی همچون تعزیرات است.
آنان که قیمت ها را تنظیم می کنند باید اقدام های سایر تعیین کنندگان قیمت و دستمزد را نیز پیش بینی کنند.
11
اگر فرض کنیم که رکود اقتصادی ناشی از عدم توزان در قیمت ها است (تعریف رکود را بفرض میدانید)پس تعیین کننده قیمت (دولت) نتوانسته است نقش هماهنگی کننده خودش را بازی کنند و قیمت بعنوان رکن تنظیم کننده بین عرضه و تقاضا از تعادل خارج شده است.
12
این نقش تعیین کننده را بنگاه اقتصادی نیز میتواند بازی کند اما با دخالتهای متغیر دیگری همچون دولت که پر زور است از بین میرود .
زمانی که دو بنگاه اقتصادی همزمان تصمیم به افزایش سود خود بگیرند, حجم پول تقسیم بر سطح قیمت کم می شود، رکود رخ میدهد
13
و اگر
اگر هر دو بنگاه قیمت خود را کاهش دهند، موازنه های مانده های پول واقعی بالا رفته، از رکود اجتناب شده است و در اخر اگر یک بنگاه قیمت را کاهش دهد، اما بنگاه دیگر این چنین عمل نکند، رکود در پی آن می آید و یک طرف سود کمتری میبرد.
14
جان کلام اینکه تصمیم های هر بنگاه اقتصادی ، بر مجموعه های دیگر اقتصادی تاثیر میگذارد یعنی همان مسئله توازن قدرت اقتصادی و هماهنگی .این بحث تحت عنوان دوره مشخص قرار‌دادها قابل بررسی است که از عوامل پدیده چسبندگی قیمت ها است.
15
در اینجا پدیده ای مطرح میشود با عنوان چسبندگی قیمت ها.وقتی قیمت ها توانایی تغییر در یک بازه زمانی را از دست میدهند چنین پدیده ای در اقتصاد رخ میدهد.
چسبندگی قیمتها مانع از حرکت راحت و بلا مانع قیمتها در بازار با تغییر شرایط اقتصادی و تغییر در عرضه و تقاضای بازار است
16
و عمدتا نشان دهنده ناکارآمدی بازار می باشد. این چسبندگی ممکن است چسبندگی رو به بالا (تمایل قیمت به افزایش و مقاومت در برابر کاهش) یا چسبندگی رو به پایین (تمایل به کاهش و مقاومت در برابر افزایش) باشد.
17
در دوره اول دولت , سیاست های خوبی اتخاذ شد  ولی در دور دوم دولت روحانی, تصمیم به تحرک در بازار گرفت شد که دوباره مسیری اشتباه رفت ,سیاست های کوتاه مدت اقتصادی و عدم نگاه به اینده دوره ,برای شرایط امروز ما مناسب نیست چون تورم زا بوده و حجم پول را افزایش میدهد.
18
امروزه در اقتصاد ایران شاهد چسبندگی رو به بالای قیمتها هستیم و همین امر منجر به آن شده است که افکار عمومی به این باور برسند که هرچه افزایش یافت، کاهش نمیابد .این موضوع در سالهای اخیر در اکثر کالاها دیده میشود.
برای مثال
19
مثال معروفش خودرو است.کالایی که مصرفی است تبدیل به سرمایه ای شده و دست دوم ان نیز از مدل صفر همان خودرو در سالهای بعد گرانتر میشود!از عجایب روزگار در ایران.
20
در علم اقتصاد عوامل مختلفی برای این پدید چسبندگی ذکر شده است. به یکی از انها در بالا پرداختیم امابنظر عوامل اصلی را میتوان خطای پولی و اطلاعات ناقص در خصوص قیمت ها دانست.خطای پولی به معنی آنست که افراد پول کشور را اغلب با ارزش اسمی آن به جای ارزش واقعی مورد ارزیابی قرار میدهند
21
برای مثال قدرت واقعی خرید یک پول در دید افراد جامعه پایین تر از ارزش واقعی آن پول قلمداد میشود که بحث نابرابری تورم انتظاری و تورم واقعی در اینجا مطرح میشود.
22
بدون شک یکی از مهمترین عوامل چسبندگی رو به بالای قیمتها در اقتصاد ایران همین امر یعنی خطای پولی است. به خصوص بعد از آن که نرخ ارز در اقتصاد کشور شروع به افزایش کرد و یکدفعه چندین برابر افزایش را دید.
23
این امر بیشتر در ذهن افراد شکل گرفت که قدرت خرید ریال به شدت سقوط کرده است.در این میان طی سالهای اخیر افزایش میزان عرضه ریال از سوی دولت و بانک مرکزی هم منجر به بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضای پول در کشور شده که خود از عواملی بود که منجر به شکل گیری خطای پول در ذهن افراد است.
24
تناوب تغییرات قیمت‌ها در اقتصاد ایران بالا است و به طور متوسط، طبق بررسی های صورت گرفته هر شش ماه یک بار قیمت‌ها عوض می‌شود، می‌توان نتیجه گرفت اقتصاد ایران دارای «چسبندگی ضعیف قیمت‌ها» است و بنابراین سیاست‌های انبساطی پولی و تزریق نقدینگی، حتی در کوتاه‌مدت هم
25
توانایی اثرگذاری بر متغیرهای حقیقی مثل تولید و اشتغال را ندارد. بنابراین و بر اساس شواهد تجربی در اقتصاد ایران، آثار سیاست‌های پولی چه در کوتاه‌مدت و چه در بلندمدت، روی تغییرات قیمت‌ها و متغیرهای اسمی اقتصاد تخلیه می‌شود.
26
تجربه ای که در دوره ا.ن به دفعات دیده شد یعنی دائم پول تزریق کردند و دائم تورم را بالا بردند اما نمیدانستند سیاستی اشتباه است.
و امروز نیز در حال سعی و خطا هستند.
27
نتایج بررسی ها نشان می‌دهد که قیمت‌ها در ایران چسبندگی کمی دارد واین اثرگذاری سیاست پولی را محدود میکند.در اقتصاد امروز مانیاز به سیاست های تثبیتی وجود دارد.منظور ازسیاست‌های تثبیتی نیزآن دسته از سیاست‌ها هستند باتعادل بخشی در سیاست‌های پولی هدف اول خودرا ثبات قیمت‌ها قراردهند
28
سیاستی که در کوتاه‌مدت گرچه موجب رونق نمی‌شود(دور اول دولت)، اما به دلیل مدیریت انتظارات تورمی و ممانعت از نوسان و تکانه‌های قیمتی موجب تشویق و افزایش انگیزه‌های سرمایه‌گذاری و در نهایت رونق اقتصادی خواهد شد.
29
امروزه در اقتصاد ایران با این وضعیت نمیتوان سیاست هایی در پیش گرفت که معرف دولت رفاه باشد چون مولفه ها لازم را ندارد و در نتیجه دچار ورشکستگی کامل اقتصادی میشود.
30
سیاست های انقباضی امروز باید با جدیت بیشتر دنبال شده و بانک هارا نیز مهار کرده و استقلال بانک مرکزی را تثبیت کرد.ما نیاز به یک اصلاحات کامل داریم.
31
در رشته توییت بعدی به این عامل میپردازیم که چرا با چسبندگی کم, ما با سپرده های بانکی چگونه این موج را افزایش دادیم و از چسبندگی قیمت بیشتر فاصله گرفتیم که در یک بازه 1 ماهه چندین بار کالاهایی افزایش پیدا کرد.
موفق باشید
32

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with مینا ورشوچی

مینا ورشوچی Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @teriboun1

Jul 31, 2018
با اقتصاد بصورت شوخی برخورد میشود و فکر میکنند اقتصاد خم رنگ رزی است , خیر اقتصاد پروسه است.
هر ۱۰% رشد نرخ #ارز باعث افزایش 2% نرخ #تورم خواهد شد و هر 1 میلیون کاهش صادرات نفت باعث کاهش 2% رشد اقتصادی میشود.

#اقتصادرفتاری
#سرعت_گردش_پول
#مسئولیت_اجتماعی
#رشتو (طولانی)
1
تیم اقتصادی دولت برای شرایطی بسته شده بود که برجام برقرار بود و امریکا حضور داشت.امروز استراتژی متفاوت شده است چون شرایط سیاسی فرق کرده است پس رئیس بانک مرکزی تغییر میکند تا استراتژی جدید را بنیان نهد.یعنی دولت به این نتیجه رسیده است که مشکلات را از پایه حل کند و هزینه بدهد.
2
ابتدا از موسسات مالی شروع شد و حال به تجمیع بانک ها رسیده است و درحال اجرای قوانین ضد پولشویی است.تغییرات در عملکرد کارت خوان ها و ایجاد محدودیت در کدهای دستوری از طریق موبایل ها در ادامه همان سیاست بود که با دخالت حاکمیت دربرنامه دولت (پول پاشی بین سپرده ها) به انحراف کشیده شد
3
Read 30 tweets
Jun 26, 2018
بازخوانی یک پرونده
#سودسپرده
پس از کاهش دستوری سودسپرده ها در شبکه بانکی این اخطارها به حاکمیت کشور داده شد که با شعارهای پوپولیستی و صرفا دستور از لایه قدرت, نمیتوان اقتصاد را اداره کرده و اقتصاد وارد زنجیره ای از بحران میشود.
بحرانی که در یک سال اخیر شاهد ان هستیم
#رشتو
1
دولت های دوم در جمهوری اسلامی چون تثبیت میشوند و در دور اول امکان دارد به موفقیت هایی رسیده باشند ,مغرور از قدرت میشوند و اشکالات اساسی را فراموش میکنند.این اشکال را در دوره های مختلف میشود دید.
دولت ها بدون توجه به انتخابات بعدی اقداماتی انجام میدهند برخلاف نظر کارشناسان.
2
زمانی که تصمیمی در اقتصادکلان کشور گرفته میشود باید دید این پروسه در چه زمانی با چه فروضی و با کدام اهرم ها قرار است اجرا شود .
و اساسا ایا در این سیستم اجرایی ما دارای افراد و نهادهایی هستیم که بتوانیم برنامه اقتصادی را اجرا کنیم؟
ایا راهبر توانایی کنترل پروژه را دارد؟
3
Read 27 tweets
Jun 19, 2018
برای درک بهتر و تاثیر هشتگ #تحریم_کالا باید اول این موضوع را بدانیم که اساسا #بازار چیست و چگونه ارکان بازار از جمله مردم قدرت تصمیم سازی دارند,
مردمی که بخش تقاضا را شکل میدهند.
علم اقتصاد تبدیل به امری اجتماعی شده است و مردم درمورد آن کنش اجتماعی دارند.
#رشتو
1)
آدم اسمیت در کتاب ثروت ملل به مزیت نسبی اشاره کرده بود.
او اعتقاد داشت که هرگز نباید چیزی را بسازید که میتوانید با قیمت ارزانتر بخرید.
تمام اصناف به یکدیگر نیاز دارند و به سراغ هم میروند .
بقال , نجار, نانوا و خیاط ...
2)
این سرآغاز بحث ما است که چگونه حاکمیت مسبب انحصار است و صنعتی مانند خودروساز چرا اصولا زیان ده است که پاسخ روشن است چون دیگران ارزانتر تحویل میدهند و بهره وری معنا دارد.مردم باید بدانند که تصمیم سازان کشور مقصر اصلی این شرایط هستند و دلالان درحال موج سواری.

3)
Read 36 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(