Syed Saddiq Profile picture
Nov 12, 2017 13 tweets 2 min read Twitter logo Read on Twitter
Baru-baru kita digemparkan di Dewan Rakyat dengan berita kebanyakkan bayi dalam kes baby dumping adalah melayu. How to solve it? #IniThread
1. Saya mencadangkan kita memberi pendedahan sex education kepada anak-anak muda kita.
2. Apa itu sex education? Sex education adalah pendidikan mengenai kesihatan reproduktif melalui saluran yang tepat.
3. Baru-baru ini Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat pun menyuarakan pendapat mereka mengenai importance of sex education dan saya bersetuju dengan mereka.
4. Mengapa harus kita ajar sekarang dan kenapa pentingnya Sex Education?
5. Laporan UN menunjukkan Malaysia is among the 10 countries yang menyumbang kepada 95 % kes-kes HIV di kawasan Asia Pasifik.
6. Ditambah pula dengan saranan Malaysia Aids Council yang menekankan infection rate among drug users hanya 11%. Bermaksud yang lain berlaku ketika seks.
7. Perkara ini diburukkan lagi dengan 697 kes pembuangan bayi yang berlaku di Malaysia dari tahun 2010-2016 dan ini hanyalah nombor from reported cases.
8. 4379 cases dari tahun 2010 hingga 2015 adalah kes incest bermaksud kebanyakkan mangsa tidak pun tahu perkara ini adalah rogol.
9. We should also take note that kita tidak mendapat data yang lengkap dari PDRM dan ini hanyalah berdasar rekod kementerian ataupun agensi berkaitan. Bermaksud nombor sebenar mungkin lebih besar.
10. Ini menunjukkan masalah ini sudah menjadi kronik dan perlu diselesaikan.
11. Bagaimana Sex education boleh membantu dalam menyelesaikan masalah ini?
12. Sex education menekankan konsep reproduction, contraception & safety first.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Syed Saddiq

Syed Saddiq Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @SyedSaddiq

Oct 5, 2018
saya sempat mencuri masa untuk melawat Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang setelah mendengar banyak komen daripada para jurulatih/ibu bapa/orang awam.

Saya kesini untuk melihat sendiri bagaimana sebenarnya keadaan AMD.
Saya difahamkan dalam masa 6 bulan, sudah ada lebih daripada 700 defects dan hanya 83 sahaja yang sudah dibaiki oleh main con setakat ini
Fasiliti.

Fasiliti tidak diselenggara dengan baik, malah staf terpaksa menggunakan laptop dan PC sendiri bagi menganalisa video AMD.
Read 14 tweets
Sep 29, 2018
1. NFDP DAN MASA DEPAN BOLA MALAYSIA
2. Saya dengan penuh rasa rendah diri meminta maaf kepada penyokong bola sepak tanah air. Seperti anda semua, saya juga mengidamkan hari di mana Malaysia akan layak ke Piala Dunia.
3. Sebagai Menteri Belia & Sukan, saya juga bertanggungjawab ke atas pembangunan semua sukan yang lain. Ada kalanya, keputusan yang sukar perlu dibuat demi pembangunan Sukan Negara secara keseluruhan. Saya harap rakan-rakan ambil masa untuk baca penjelasan saya.
Read 22 tweets
Apr 4, 2018
Datuk Seri Zahid Hamidi mengulas bahawa pemaju projek ECRL akan mengambil pekerja negara China untuk projek mega ECRL disebabkan halangan penguasaan bahasa (‘language accessibility’). THIS IS WRONG! #IniAdalahThread
1. Projek bernilai RM55 billion ini akan dibina oleh syarikat China Communications Construction Ltd. adalah syarikat negara China. Cadangan mengambil pekerja China adalah kerana manual teknologi dan kelengkapan yang digunakan di dalam bahasa Mandarin. Itu sahaja alasannya!
2. Alasan bahasa adalah tidak logik. Adakah Putrajaya menganggap syarikat antarabangsa tidak bersedia dengan menggunakan bahasa Inggeris untuk projek di negara luar? Malaysia tidak membuat perjanjian ECRL ini akan mengambil rakyat Malaysia sebelum diluluskan kah?
Read 9 tweets
Apr 1, 2018
Najib kata dia cipta 2.68 juta pekerjaan sejak tahun 2010. Memang benar. Saya tidak nafikan. Tetapi apa yang BN gagal cerita adalah kepada siapa majoriti kerja ini pergi. Ini adalah thread.
#QualityJobs4Malaysians
1. Laporan Bank Negara Malaysia, menyatakan 81.5 % ataupun 4 daripada setiap 5 kerja yang dicipta pada tahun 2016, diberikan kepada pekerja asing walaupun terdapat peningkatan kadar pengangguran di kalangan graduan.
2. Pada tahun 2015, 64.4 % sahaja kerja ini yang diambil warga asing. Ini menunjukkan satu trend yang berbahaya yang diambil oleh kerajaan kita yang terus mengabaikan anak muda yang gagal mendapat kerja.
Read 10 tweets
Oct 5, 2017
“Pergi belajar dulu, baru fikir negara”
Ramai orang salah faham kenapa saya memilih untuk menangguhkan pengajian saya ke Oxford
#IniThread !
1.Saya tak nafikan Oxford ialah impian saya sejak dulu lagi.Lagi2 apabila ditawarkan dlm Masters in Public Policy bersertakan biasiswa,400k.
2. Setiap tahun, saya akan pergi pertandingan debat disana samaada sebagai peserta ataupun ketua hakim.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(