Syed Saddiq Profile picture
Nation building will be my priority🇲🇾 MUAR MP & President of MUDA. Law, IIUM. Public Policy, NUS.
Oct 5, 2018 14 tweets 5 min read
saya sempat mencuri masa untuk melawat Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang setelah mendengar banyak komen daripada para jurulatih/ibu bapa/orang awam.

Saya kesini untuk melihat sendiri bagaimana sebenarnya keadaan AMD. Saya difahamkan dalam masa 6 bulan, sudah ada lebih daripada 700 defects dan hanya 83 sahaja yang sudah dibaiki oleh main con setakat ini
Sep 29, 2018 22 tweets 3 min read
1. NFDP DAN MASA DEPAN BOLA MALAYSIA 2. Saya dengan penuh rasa rendah diri meminta maaf kepada penyokong bola sepak tanah air. Seperti anda semua, saya juga mengidamkan hari di mana Malaysia akan layak ke Piala Dunia.
Apr 4, 2018 9 tweets 2 min read
Datuk Seri Zahid Hamidi mengulas bahawa pemaju projek ECRL akan mengambil pekerja negara China untuk projek mega ECRL disebabkan halangan penguasaan bahasa (‘language accessibility’). THIS IS WRONG! #IniAdalahThread 1. Projek bernilai RM55 billion ini akan dibina oleh syarikat China Communications Construction Ltd. adalah syarikat negara China. Cadangan mengambil pekerja China adalah kerana manual teknologi dan kelengkapan yang digunakan di dalam bahasa Mandarin. Itu sahaja alasannya!
Apr 1, 2018 10 tweets 2 min read
Najib kata dia cipta 2.68 juta pekerjaan sejak tahun 2010. Memang benar. Saya tidak nafikan. Tetapi apa yang BN gagal cerita adalah kepada siapa majoriti kerja ini pergi. Ini adalah thread.
#QualityJobs4Malaysians 1. Laporan Bank Negara Malaysia, menyatakan 81.5 % ataupun 4 daripada setiap 5 kerja yang dicipta pada tahun 2016, diberikan kepada pekerja asing walaupun terdapat peningkatan kadar pengangguran di kalangan graduan.
Nov 12, 2017 13 tweets 2 min read
Baru-baru kita digemparkan di Dewan Rakyat dengan berita kebanyakkan bayi dalam kes baby dumping adalah melayu. How to solve it? #IniThread 1. Saya mencadangkan kita memberi pendedahan sex education kepada anak-anak muda kita.
Oct 5, 2017 15 tweets 2 min read
“Pergi belajar dulu, baru fikir negara”
Ramai orang salah faham kenapa saya memilih untuk menangguhkan pengajian saya ke Oxford
#IniThread ! 1.Saya tak nafikan Oxford ialah impian saya sejak dulu lagi.Lagi2 apabila ditawarkan dlm Masters in Public Policy bersertakan biasiswa,400k.