Syed Saddiq Profile picture
Apr 4, 2018 9 tweets 2 min read Twitter logo Read on Twitter
Datuk Seri Zahid Hamidi mengulas bahawa pemaju projek ECRL akan mengambil pekerja negara China untuk projek mega ECRL disebabkan halangan penguasaan bahasa (‘language accessibility’). THIS IS WRONG! #IniAdalahThread
1. Projek bernilai RM55 billion ini akan dibina oleh syarikat China Communications Construction Ltd. adalah syarikat negara China. Cadangan mengambil pekerja China adalah kerana manual teknologi dan kelengkapan yang digunakan di dalam bahasa Mandarin. Itu sahaja alasannya!
2. Alasan bahasa adalah tidak logik. Adakah Putrajaya menganggap syarikat antarabangsa tidak bersedia dengan menggunakan bahasa Inggeris untuk projek di negara luar? Malaysia tidak membuat perjanjian ECRL ini akan mengambil rakyat Malaysia sebelum diluluskan kah?
3. Projek-projek mega yang diberi kepada China akan merugikan negara. Jika Malaysia kekurangan pakar dan teknologi, mengapa projek ECRL tidak melibatkan rakyat Malaysia? Pertukaran teknologi tidak akan berlaku. Pekerja China, teknologi China, buruh China. RM55 billion China.
4. Kalau alasan syarikat China menggunakan warga China kerana manual di dalam bahasa Mandarin, mengapa tak diterjemah sahaja manual itu? Jauh lebih jimat. Pakar Malaysia boleh menyertai projek ini. Saya juga hairan mengapa isu bahasa tidak dibincangkan sebelum projek ini lulus?
5. Malaysia bukannya tidak pernah membangunkan projek mega dengan negara luar. Perancis, Jerman, Jepun. Tetapi, tidak berlaku pula isu bahasa. Bahasa tidak seharusnya menjadi alasan kita meminggirkan rakyat sendiri. Kita ada hak untuk projek negara sendiri!
6. Projek ECRL akan memberi keburukan semasa dan selepas projek ini siap. Mana mungkin projek ini menguntungkan rakyat Malaysia jika majoritinya dari China. 100% Dari buruh hingga pakar, sampai hutang pun dengan Bank dari China. Mana anak Malaysia?
7. ECRL ini adalah projek One Belt One Road China. Adakah Malaysia ingin menjadi Sri Lanka yang terpaksa memajak Pelabuhan Hambantota selama 99 tahun? Peluang pekerjaan ditutup, pertukaran teknologi tidak berlaku. 2 generasi terpaksa dipajak kepada China!
8. Sudah-sudahlah menggadai negara atas alasan kononnya untuk kebajikan rakyat kerana akhirnya, ECRL tidak pun mendahulukan Malaysia. Kita harus kaji prospek kerja, teknologi dan pembangunan yang dilabur untuk rakyat, bukan dilebur dari rakyat. Demi Malaysia yang lebih makmur.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Syed Saddiq

Syed Saddiq Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @SyedSaddiq

Oct 5, 2018
saya sempat mencuri masa untuk melawat Akademi Bola Sepak Mokhtar Dahari (AMD) di Gambang setelah mendengar banyak komen daripada para jurulatih/ibu bapa/orang awam.

Saya kesini untuk melihat sendiri bagaimana sebenarnya keadaan AMD.
Saya difahamkan dalam masa 6 bulan, sudah ada lebih daripada 700 defects dan hanya 83 sahaja yang sudah dibaiki oleh main con setakat ini
Fasiliti.

Fasiliti tidak diselenggara dengan baik, malah staf terpaksa menggunakan laptop dan PC sendiri bagi menganalisa video AMD.
Read 14 tweets
Sep 29, 2018
1. NFDP DAN MASA DEPAN BOLA MALAYSIA
2. Saya dengan penuh rasa rendah diri meminta maaf kepada penyokong bola sepak tanah air. Seperti anda semua, saya juga mengidamkan hari di mana Malaysia akan layak ke Piala Dunia.
3. Sebagai Menteri Belia & Sukan, saya juga bertanggungjawab ke atas pembangunan semua sukan yang lain. Ada kalanya, keputusan yang sukar perlu dibuat demi pembangunan Sukan Negara secara keseluruhan. Saya harap rakan-rakan ambil masa untuk baca penjelasan saya.
Read 22 tweets
Apr 1, 2018
Najib kata dia cipta 2.68 juta pekerjaan sejak tahun 2010. Memang benar. Saya tidak nafikan. Tetapi apa yang BN gagal cerita adalah kepada siapa majoriti kerja ini pergi. Ini adalah thread.
#QualityJobs4Malaysians
1. Laporan Bank Negara Malaysia, menyatakan 81.5 % ataupun 4 daripada setiap 5 kerja yang dicipta pada tahun 2016, diberikan kepada pekerja asing walaupun terdapat peningkatan kadar pengangguran di kalangan graduan.
2. Pada tahun 2015, 64.4 % sahaja kerja ini yang diambil warga asing. Ini menunjukkan satu trend yang berbahaya yang diambil oleh kerajaan kita yang terus mengabaikan anak muda yang gagal mendapat kerja.
Read 10 tweets
Nov 12, 2017
Baru-baru kita digemparkan di Dewan Rakyat dengan berita kebanyakkan bayi dalam kes baby dumping adalah melayu. How to solve it? #IniThread
1. Saya mencadangkan kita memberi pendedahan sex education kepada anak-anak muda kita.
2. Apa itu sex education? Sex education adalah pendidikan mengenai kesihatan reproduktif melalui saluran yang tepat.
Read 13 tweets
Oct 5, 2017
“Pergi belajar dulu, baru fikir negara”
Ramai orang salah faham kenapa saya memilih untuk menangguhkan pengajian saya ke Oxford
#IniThread !
1.Saya tak nafikan Oxford ialah impian saya sejak dulu lagi.Lagi2 apabila ditawarkan dlm Masters in Public Policy bersertakan biasiswa,400k.
2. Setiap tahun, saya akan pergi pertandingan debat disana samaada sebagai peserta ataupun ketua hakim.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(