Market Demon Profile picture
Global Macro | Financial Market | Blockchain | Cryptocurrency
عيد الأضحى🇲🇾 Profile picture 1 subscribed
Aug 14, 2018 7 tweets 2 min read
Siapa nak soft copy buku ni, Enhancing trader performance. Banyak nasihat yang berguna korang boleh di ambil dari buku ni. Sikit perlukan dari buku ni dalam thread di bawah
Aug 11, 2018 6 tweets 1 min read
Hati-hati ya dengan scam, sekarang banyak kes yang kena scam. Jangan disebabkan official website nampak professional anda terus terpengaruh. Sebelum ini Market Demon pernah berpesan, kalau ada orang approach untuk masuk atau melabur apa-apa jangan percaya. Tiada istilah 'easy money' dalam dunia ni.
Aug 10, 2018 6 tweets 2 min read
Di sini Market Demon senaraikan jenis trader yang perlu anda ketahui, jadi anda boleh tahu anda termasuk dalam kategori mana. Semoga bermanfaat 1. Scalper (Short term)

Kebiasaannya timeframe yang digunakan adalah M1-M15. Manakala dari segi risiko pula lebih rendah. Keluar dan masuk ke market dalam tempoh yang singkat. Perlu membuka position yang banyak dan perlu sentiasa monitor market.
Aug 9, 2018 9 tweets 1 min read
Jangan mudah terpengaruh dengan indicator-indicator yang pelik ditawarkan oleh sesetengah pihak tertentu bagi mengaut keuntungan. Selalunya yang menjadi mangsa adalah newbie yang baru nak tahu mengenal dunia pelaburan. Terpengaruh dengan kata-kata manis yang menjanjikan pulangan yang konsisten dengan hanya menggunakan indicator yang mereka sediakan
Aug 8, 2018 4 tweets 1 min read
Jika anda ada RM 86,400 di dalam akaun anda dan seseorang mencuri daripada anda RM 10 Adakah anda berasa kecewa dan sanggup membelanjakan RM 86,390 hanya untuk mencari pencuri tersebut yang hanya mengambil RM 10 daripada anda ataupun teruskan kehidupan anda seperti biasa?
Aug 3, 2018 4 tweets 1 min read
Bitcoin perlu mencecah harga USD213,000 utk menggantikan bekalan wang — Bill Miller, UBS Global Investment Bank Beliau juga berkata buat masa ini rangkaian Bitcoin masih terhad berbanding Visa Inc.
Aug 1, 2018 6 tweets 1 min read
Mutakhir ini 2 orang pemenang Nobel Prize berbicara mengenai blochcain dan cryptocurrencies. Siapa dan apakah yang mereka ingin sampaikan?

Ini adalah thread Menurut Paul Krugman

1. Bitcoin bakal memadam 300 tahun sistem kewangan
2. Bitcoin hanya kembali ke era kurun ke 3, bakal musnah
3. Masalah kos transaksi dan tiada kesefahaman nama coin
Beliau Nobelis ketiga selepas Joseph Stiglitz dan Robert Shiller dalam meragui cryptocurrency
Aug 1, 2018 16 tweets 5 min read
Berdasarkan poll yang lepas, masih ramai lagi yang tak tahu apa itu blockchain? mari ketahui teknologi masa hadapan ini dengan bahasa yang paling mudah. Semoga bermanfaat Teknologi Blockchain direka untuk membolehkan anda memindahkan harta digital secara selamat (seperti wang), tanpa memerlukan mana-mana orang tengah (seperti bank) dengan kos yang lebih murah dan cepat
Jul 31, 2018 6 tweets 3 min read
ETH/USD price analysis

#MarketAnalysis
#MarketDemon ETH/USD dibuka rendah hari ini dengan harga $456 hari ini dan situasi masih dalam keadaan didominasi selling. Support terdekat pada harga $417 manakala support yang seterusnya pada $405. Apa pandangan anda?
Jul 29, 2018 7 tweets 1 min read
Kenapa wanita merupakan antara pemain pasaran yang terbaik? Kajian ini telah dilakukan di institusi di Finland kerana ia mempunyai data terbaik termasuk lokasi jantina dan pedagang dalam dunia. Walaupun aktiviti dagangan lelaki lebih dominan dari wanita tetapi pedagang wanita lebih berjaya. Pedagang wanita mengurus kadar pulangan tahunan mereka lebih cemerlang berbanding lelaki yang mempunya kerugian tertinggi sebanyak -43%. Sebab apa?
Jul 29, 2018 4 tweets 2 min read
BTC/USD price analysis

#MarketAnalysis
#MarketDemon Sekarang Price berada $8213.9, secara teknikalnya support terdekat adalah pada $5763.6 (June 26) dan resistance yang paling hampir adalah pada $9959.3 (Mei 5). Apa pandangan anda mengenai BTC/USD sekarang?
Jul 27, 2018 7 tweets 1 min read
Apa yang perlu dielakkan bagi seorang pemain pasaran itu? Tidak kisahlah anda seorang pemain pasaran yang pro ataupun newbie anda perlu baca ni Antara faktor yang perlu dielakkan pemain pasaran jika hendak kekal lama dalam bidang ini ialah

1. Trade untuk selesaikan hutang
2. Trade untuk menampung perbelanjaan bulanan
3. Trade dalam keadaan terdesak
4. Trade untuk balas dendam
Jul 27, 2018 10 tweets 2 min read
Anugerah Fortune 40-40: 5 Bintang Utama Industri Blockchain yang anda perlu ketahui. Syarikat majalah terkemuka Fortune's 40 Under 40 2018 menyenaraikan senarai generasi muda yang paling berpengaruh dalam dunia perniagaan.
Jul 26, 2018 9 tweets 2 min read
Sehari lepas kita dikejutkan dengan berita skim piramid MSD yang bertapak di Malaysia. Boleh baca di sini:
astroawani.com/berita-malaysi…

Perlu diingatkan ya masih banyak lagi nama skim ponzi yang bertapak di Malaysia selain MSD anda perlu menilai mana yang benar atau tidak. Mungkin ramai antara kenalan kita mungkin saudara mara kita yang terjebak dalam skim ini. Kenapa?
Jul 24, 2018 5 tweets 1 min read
Ramai pemain pasaran tak ubah seperti penjudi apabila terlibat dalam investing & trading. kenapa? sebab mereka tak tahu apa yang mereka beli. Mereka hanya dipengaruhi dengan sifat tamak.
Jul 21, 2018 4 tweets 1 min read
Aspek psikologi memainkan peranan yang sangat penting bagi seorang pedagang. Pedagang sering keluar dan masuk dalam stok pada masa yang singkat, dan membuat sesuatu keptusan secara terburu-buru tanpa melihat situasi yang lebih menyeluruh. Untuk mencapai tahap psikologi yang neutral tanpa ada sifat bias, Pedagang perlu membetulkan mindset dan tujuan utama semasa berdagang. Pedagang juga perlu mempunyai disiplin yang tinggi.
Jul 20, 2018 5 tweets 1 min read
Pengembara selama 24 tahun Marco Polo seorang pedagang dari Venice Italy, tiba di China pada tahun 1274 zaman pemerintahan Kublai Khan. Banyak perkara pelik yang telah dilihatnya sepanjang pengembaraanya. Antara perkara pelik yang dilihatnya bagaimana rakyat negara China menggunakan kertas sebagai mata wang.

Sebagai pedagang dari eropah beliau melihat kertas hanyalah sebagai pembungkus barangan dan tiada nilai. Perkara ini sangat pelik baginya.
Jul 20, 2018 19 tweets 4 min read
Japanese Candlestick merupakan antara leading instrument bagi pemain pasaran dalam menentukan keadaan market Sebelum pergi lebih lanjut. Korang boleh baca dan fahamkan lebih terperinci lagi disini:

market-demon.com/2018/05/mengen…
Jul 19, 2018 26 tweets 5 min read
Kisah Inspirasi Di Sebalik Kejayaan Billionaire Dunia

Sebahagian daripada orang terkaya di dunia dilahirkan di dalam keluarga yang kaya atau mewarisi kekayaan. Tetapi ramai di antara mereka bermula dengan kehidupan yang sukar. Sebahagiannya melalui pelbagai cabaran.

Thread Do Won Chang (Forever 21)
Berkerja 3 Pekerjaan Sebelum Memulakan Forever 21

Do Won Chang dan isterinya, Jin Sook, berpindah ke Amerika dari Korea pada tahun 1981. Ketika mereka pertama kali tiba, Do Won terpaksa bekerja tiga pekerjaan pada waktu yang sama untuk menyara mereka.
Jul 18, 2018 6 tweets 1 min read
Ketahuilah bahawa dalam trading, majoriti adalah golongan yang gagal dalam pasaran. Seorang trader perlu mengelakkan dari mengikut golongan majoriti jika ingin terus kekal lama dalam bidang ini.
Jul 18, 2018 4 tweets 1 min read
Tahukah anda, kesalahan pertama dalam pelaburan adalah anda berharap untuk membuat keuntungan dengan cepat. Ya, dua kesalahan iaitu ‘harap’ dan ‘cepat’. Harapan boleh diatasi dengan ilmu pelaburan. Ilmu ini tidak akan diperoleh dari sikap yang malas atau kaki maksiat.