HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Keynesian vs. Fiscal Conservatives. Bagi Keynesian, projek mega boleh memberi "spillover effect" kepada ekonomi, jadi "benefit" outweighs "cost". Fiscal Conservative pula berpendapat kos projek mega boleh digunakan secara lebih cekap di bidang lain.
Fiscal Conservative cenderung untuk mengurangkan hutang negara dan mewujudkan lebihan (surplus) bajet kerajaan atau bajet yang seimbang. Keynesian pula tak rasa terdesak untuk selesaikan masalah hutang negara.
Bukan kerana Keynesian tak sayang negara, tapi bagi Keynesian, pertumbuhan ekonomi akibat kerja-kerja awam mampu menyerap kesan sampingan hutang negara.
Dah berpuluh-puluh tahun mereka bergaduh. Tiada sesiapa pun yang terbukti "absolutely right" atau "absolutely wrong". Masing-masing ada point.
Di Jepun yang terkenal sebagai negara Shinkansen dan bullet train pun, bukan semua orang sokong projek Shinkansen.
Orang yang bertanggungjawab untuk memperluaskan rangkaian Shinkansen dari satu line kepada seluruh Jepun ialah Kakuei Tanaka (田中角栄), perdana menteri Jepun dari 1972-1974.
Sesiapa yang nak baca dalam bentuk artikel, tekan link ini:
thepatriots.asia/hsr-keynesian-…
Tanaka seorang yang bercita-cita besar. Beliau mempunyai pelan "Nihon Retto Kaizo" yang bertujuan untuk merapatkan jurang ekonomi antara kawasan bandar dan luar bandar, antara daerah maju dan daerah mundur melalui pembangunan infrastruktur. Ye macam mantan kita juga.
Namun bukan semua negarawan bersetuju dengan Tanaka, terutamanya seteru beliau dalam parti LDP sendiri, Takeo Fukuda (福田赳夫). Mereka seteru ketat. Persaingan mereka digelar sebagai "Kaku-Fuku Senso" atau "Kaku-Fuku War".
Fukuda rasa masalah yang lebih mendesak ialah harga barang yang melambung tinggi akibat Krisis Minyak tahun 1973-1974. Jadi sebaik saja Fukuda menjadi PM pada tahun 1976, banyak projek-projek Shinkasen telah diberhentikan.
Ada yang kena tunggu sampai 1980-an baru boleh sambung kerja. Tapi Tanaka telah membina asas kekuatan Jepun melalui visinya.
Perbezaan fikrah mereka masih diwarisi kepada ahli-ahli politik dalam LDP hari ini. Faction "Heisei Kenkyukai" berpegang kepada Keynesianism ala Tanaka, manakala faction "Seiwa Seisaku Kenkyukai" berpegang kepada pendirian fiscal conservatism ala Fukuda.
Shinzo Abe berasal dari faction Fukuda, atas sebab inilah beliau tidak gemar guna kerja-kerja awam untuk merangsang ekonomi (atau fiscal policy), disebaliknya beliau memilih dasar kewangan (monetarist policy) yang merupakan intipati "Abenomics".
Jadi benda ini debat 10 tahun lagi pun tak akan selesai. Ia bergantung kepada political will dan pilihan kerajaan semasa. Jadi tak perlulah maki-memaki, perli-memerli untuk memenangkan debat. Masing-masing betul, masing-masing hebat. Okay?

-Tamat-

Silakan retweet dan like

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets
May 28, 2018
Dalam satu laporan pada tahun 1831 oleh Residen Singapura, Robbert Ibbetson telah melaporkan tentang kejayaan tentera Kedah merampas semula Kedah daripada Siam. Beliau berasa kagum kerana rancangan tentera Kedah tersebut telah dirahsiakan dan tidak dibocorkan langsung.
Dalam kata-kata beliau sendiri:

"Not a single individual among the many hundreds of the Malays living in British administered settlements came forward to give intelligence".
Yang menariknya, semasa perang Kedah-Siam, raja-raja Melayu lain sebenarnya ingin mengetahui akan nasib Kedah dan rajanya.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(