The Patriots Profile picture
The Patriots is a group of people from different walks of life, age, race and religion that comes together to form a community of peace and tolerance.
Jul 9, 2018 27 tweets 8 min read
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Jun 21, 2018 32 tweets 7 min read
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Jun 10, 2018 21 tweets 6 min read
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Jun 3, 2018 10 tweets 2 min read
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang. Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
May 31, 2018 17 tweets 4 min read
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
May 29, 2018 86 tweets 13 min read
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
May 28, 2018 5 tweets 1 min read
Dalam satu laporan pada tahun 1831 oleh Residen Singapura, Robbert Ibbetson telah melaporkan tentang kejayaan tentera Kedah merampas semula Kedah daripada Siam. Beliau berasa kagum kerana rancangan tentera Kedah tersebut telah dirahsiakan dan tidak dibocorkan langsung. Dalam kata-kata beliau sendiri:

"Not a single individual among the many hundreds of the Malays living in British administered settlements came forward to give intelligence".
May 22, 2018 20 tweets 7 min read
"Apa Yang Kita Perlu Faham Mengenai Hutang Negara?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
#Malaysia #MalaysiaDebt #Debt #Hutang #FinanceMinister #MalaysiaBaharu #Ekonomi #GDP #Economy #EkonomiTerkini
Silakan retweet dan like Tengok timeline penuh dengan ulasan tentang hutang negara, dari ulasan pakar hingga ulasan macam pakar hingga ulasan kalah pakar. Tangan den pun terasa gatal nak tulis, tapi memandangkan ini bulan Ramadan, jadi usahlah menimbulkan perbalahan.
May 21, 2018 30 tweets 4 min read
"Hak Melayu/Bumiputera Di Malaysia."

Ini ialah bebenang. Sila baca dengan tenang.

Oleh: HE hak kesitimewaan orang Melayu yang dimiliki hari ini, sama ada milik Melayu Jati atau Melayu Dagang seperti Bugis, Jawa, Cham, Minangkabau adalah berkat daripada perjanjian nenek moyang kita dahulu ketika kemerdekaan Tanah Melayu.
May 21, 2018 19 tweets 4 min read
Terbaca cadangan bernas ini yang sedang menular di FB dan disukai oleh ramai generasi "I’m not XXX, I’m Malaysian". (sumber: facebook.com/psychdragon/po…)

#thread #Malaysia Dah baca 50 kali pun masih tak dapat hadam. Kalau Bahasa Melayu tak boleh dipanggil Bahasa Melayu disebabkan ia "no longer reserved for Malays", rasanya Bahasa Inggeris ("English") pun kena tukar nama kot memandangkan ia bukan lagi hak eksklusif orang England ("English people").
May 11, 2018 13 tweets 8 min read
Maknawi Teratai Di Alam Melayu Dan Hiasan Di Masjid Tua
Ditulis oleh: Hasanuddin Yusof

(Ini adalah untaian)
#thread #AlamMelayu #Sejarah #BungaTeratai #Masjid #Islam #Melayu #Malays #History #Nusantarakita #Indonesia #Nusantara #Malay #SejarahMelayu
Silakan retweet dan like Menurut Abdullah Mohamed, teratai merupakan perlambangan kosmologi, yakni tingkat-tingkat alam terbentuk yang bersandarkan pada hakikat ketuhanan-kealaman.
Apr 22, 2018 24 tweets 6 min read
"Ulasan Pembunuhan Ahli Kanan Hamas Di Malaysia"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
#Isusemasa #Mossad #Malaysia #Palestine #Hamas #MarcapadaDunia #DrFadiAlbatsh #Islam #Israel #Gombak

Silakan retweet dan like Isu yang paling hangat ketika ini ialah kes pembunuhan Dr. Fadi M. Al-Batsh, pensyarah UniKL dan juga ahli kanan kumpulan Hamas ketika beliau ingin mengimamkan solat subuh.

Tenggelam berita-berita tentang PRU.
Apr 1, 2018 19 tweets 6 min read
"Penyebaran Wahabi Adalah Kehendak Amerika" - Putera Mahkota Saudi
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
#MarcapadaDunia #ArabSaudi #Wahabi #Malaysia #Islam #Isusemasa #Arab #AmerikaSyarikat #USA #Saudi #Wahhabi #Geopolitik #Sejarah
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like Mohammed bin Salman (MBS), Putera Mahkota Saudi berkata, "kami menyebarkan fahaman Wahhabi atas permintaan sekutu (baca: US) untuk menentang Soviet Union" (نشرنا الوهابية بطلب من الحلفاء لمواجهة الاتحاد السوفييتي).
Mar 5, 2018 6 tweets 1 min read
Menurut Prof. Khoo Kay Kim dan Abdur-Razzaq Lubis, pembuka Kuala Lumpur yang sebenar ialah Sutan Puasa dan orang Mandailing. 'Sutan Naposo' merupakan nama Mandailing Sutan Puasa.

Sutan Puasa telah berada di situ jauh sebelum 1850 manakala Yap Ah Loy muncul di KL pada 1862. Kenapa Sutan Naposo pilih tempat yang kita kenal hari ini sebagai Kuala Lumpur?

Di dalam tradisi orang Mandailing, terutamanya yang bermarga Lubis, jikakalau mereka ingin membuka penempatan hendaklah mereka buat di mana 3 sungai akan bertemu di muara (muara patontang).
Mar 3, 2018 51 tweets 12 min read
3 Mac: Tragedi Runtuhnya Kesultanan Melayu Di Indonesia

Ditulis oleh: Al Semantani Jones
(Ini adalah untaian)
#Sejarah #Melayu #Malay #Nusantarakita #Sumatera #Indonesia #Malaysia #Sultan #Islam #SejarahMelayu #History #AlamMelayu #Kalimantan #3Mac1946
Silakan retweet dan like Saya pasti anda semua sudah maklum akan pembantaian terhadap raja-raja Melayu dan golongan bangsawan Melayu terpelajar di Sumatera dan Kalimantan oleh pihak yang mendakwa kononnya sebagai golongan Nasionalis Indonesia sekitar 1946 dan 1960-an.
Feb 14, 2018 25 tweets 5 min read
Diplomat Israel Jejak Kaki Ke Malaysia Pertama Kali

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Sejarah #Israel #Diplomasi #Malaysia #MarcapadaDunia #tular #HubunganAntarabangsa Den dengar ada cerita “Diplomat Israel jejak kaki kali pertama di Malaysia” tengah tular.

Nak dekat PRU ni macam-macam cerita ada. Biasalah kita ni pengamal politik fitnah. Kalau dah dapat modal mana nak lepaskan.
Feb 13, 2018 33 tweets 8 min read
Nenek Moyang Kita Tanpa Perubatan Moden Boleh Selamat, Kenapa Kita Bersungguh Nak Pakai Perubatan Moden?

Ditulis oleh: Helmi Effendy
#FalsafahAlamiah #Isusemasa #Perubatan #Malaysia #Agama #Sejarah #Sains #Melayu
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like Ramai yang tidak memahami itu “sunnah nabi” lalu menjual ini untuk menghalalkan segala penipuan dan ajaran sesat yang dibawa oleh mereka. Contohnya puak ajaran sesat Doula di Malaysia yang sudahpun lari dari terma Doula itu sendiri.
Jan 29, 2018 13 tweets 3 min read
Heboh pasal logo VMY 2020, tak boleh tidak teringat pada 2 logo ikonik Starbucks dan MAS.

Apa yang buat 2 logo ini ikonik dan sangat unik pada pandangan mata adalah dari aspek ketelitian dan perincian logo tersebut.

(Ini adalah untaian) Logo Starbucks adalah gambaran 2 tailed-mermaid atau 'siren' yang amat ditakuti para kelasi. Lagunya dapat menarik kelasi serta kapal ke sebuah pengkahiran yang "mengasyikkan".
Jan 14, 2018 23 tweets 8 min read
Benarkah Budaya Melayu Membataskan Kemajuan Seorang Melayu?
Ditulis oleh -Jamalee Bashah-
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Wawasan2020 #Budaya #Melayu #Mahathir #Melayu #Malay #MarcapadaDunia #Isusemasa #Sejarah Saya tidak dapat mengikuti wacana penuh Bicara Wawasan 2020 di mana panelnya adalah Tun Dr Mahathir sendiri. Saya hanya sempat membaca laporan dari akhbar yang saya kira tidak meletakkan sepenuhnya ucapan dari Tun.
Dec 12, 2017 34 tweets 9 min read
Yahudi Vs Zionis
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Zionis #Yahudi #Israel #Palestine #Jerusalem #JerusalemEmbassy #Trump #USA #Malaysia #Islam #Indonesia #Brunei #MarcapadaDunia #Isusemasa
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like Setiap kali timbul isu Israel dan Palestin, mesti anda akan nampak kumpulan pakcik-pakcik Yahudi berjanggut bertocang seperti ini membuat protes terhadap kekejaman Israel malah kewujudan Israel itu sendiri.
Dec 8, 2017 37 tweets 10 min read
FAQ Tentang Isu Trump Isytihar Jerusalem Ibu Negara Israel
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Jerusalem #JerusalemEmbassy #Israel #Trump #Malaysia #MarcapadaDunia #IsuSemasa #Sejarah #Palestine #Indonesia
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like (1) “So sekarang Jerusalem/Baitulmqadis tu Israel punya kah?”

TIDAK. Bila Trump kata Jerusalem itu ibu negara Israel, bukan bermaksud secara automatik Jerusalem terus jadi hak milik Israel. Trump bukan hakim dunia. Dia hanya Presiden US.