Discover and read the best of Twitter Threads about #Sejarah

Most recents (14)

"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets
Maknawi Teratai Di Alam Melayu Dan Hiasan Di Masjid Tua
Ditulis oleh: Hasanuddin Yusof

(Ini adalah untaian)
#thread #AlamMelayu #Sejarah #BungaTeratai #Masjid #Islam #Melayu #Malays #History #Nusantarakita #Indonesia #Nusantara #Malay #SejarahMelayu
Silakan retweet dan like
Menurut Abdullah Mohamed, teratai merupakan perlambangan kosmologi, yakni tingkat-tingkat alam terbentuk yang bersandarkan pada hakikat ketuhanan-kealaman.
Kudup bunga teratai itu dilambangkan sebagai Abstract Oneness, atau 'kanz mahfiyy', atau Hakikat Muhammadiyah - segala-galanya terhimpun dalam satu perbendaharaan.
Read 13 tweets
"Penyebaran Wahabi Adalah Kehendak Amerika" - Putera Mahkota Saudi
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
#MarcapadaDunia #ArabSaudi #Wahabi #Malaysia #Islam #Isusemasa #Arab #AmerikaSyarikat #USA #Saudi #Wahhabi #Geopolitik #Sejarah
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
Mohammed bin Salman (MBS), Putera Mahkota Saudi berkata, "kami menyebarkan fahaman Wahhabi atas permintaan sekutu (baca: US) untuk menentang Soviet Union" (نشرنا الوهابية بطلب من الحلفاء لمواجهة الاتحاد السوفييتي).
Benda tu memang betul pun. Sesiapa yang mempunyai fahaman paling asas tentang geopolitik pun tahu Saudi ialah sekutu US, dan kebanyakan masa fahaman Wahhabi/Salafi hanya digunakan sebagai alat untuk memajukan kepentingan bersama Saudi-US.
Read 19 tweets
Sihir berasal dari Babylon (Iraq), dibawa turun oleh dua malaikat; Harut dan Marut. Kedua-dua malaikat ini membawa satu "disclaimer"; bahawa ilmu yg mereka bawa itu adalah ujian dan fitnah. Yg ambil ilmu inilah golongan pertama yg amal sihir. #sejarah #sihir
asalnya mereka ambil sihir ini untuk memisahkan suami isteri. Dari situ ilmu sihir ini berkembang. Sihir mengunakan "khidmat" jin dan syaitan; di mana mereka ini ahli sihir kata "khadam". mereka ingat jin/syaitan ini khadam mereka, tapi akhirnya benda ini akan terbalik
jin/syaitan itu akan letakkan syarat, dan syarat2 tersebut selalunya akan merosakkan fekah seseorang dahulu, dan dengan perlahan rosakkan iman. Aku pernah diberitahu oleh bekas tukang sihir - salah satu syarat mula2 dia adalah kena solat 5 waktu di masjid, kena saf pertama
Read 30 tweets
3 Mac: Tragedi Runtuhnya Kesultanan Melayu Di Indonesia

Ditulis oleh: Al Semantani Jones
(Ini adalah untaian)
#Sejarah #Melayu #Malay #Nusantarakita #Sumatera #Indonesia #Malaysia #Sultan #Islam #SejarahMelayu #History #AlamMelayu #Kalimantan #3Mac1946
Silakan retweet dan like
Saya pasti anda semua sudah maklum akan pembantaian terhadap raja-raja Melayu dan golongan bangsawan Melayu terpelajar di Sumatera dan Kalimantan oleh pihak yang mendakwa kononnya sebagai golongan Nasionalis Indonesia sekitar 1946 dan 1960-an.
Di bawah adalah ringkasan kepada peristiwa-peristiwa sadis yang berlaku di kerajaan-kerajaan Melayu Islam yang telah diserang oleh manusia-manusia kejam ini.
Read 51 tweets
Diplomat Israel Jejak Kaki Ke Malaysia Pertama Kali

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Sejarah #Israel #Diplomasi #Malaysia #MarcapadaDunia #tular #HubunganAntarabangsa
Den dengar ada cerita “Diplomat Israel jejak kaki kali pertama di Malaysia” tengah tular.

Nak dekat PRU ni macam-macam cerita ada. Biasalah kita ni pengamal politik fitnah. Kalau dah dapat modal mana nak lepaskan.
Yang fakta: diplomat Israel menyertai Forum Bandar Sedunia (“World Urban Forum” atau WUF) di KL sebagai sebahagian daripada delegasi UN-Habitat.
Read 25 tweets
Nenek Moyang Kita Tanpa Perubatan Moden Boleh Selamat, Kenapa Kita Bersungguh Nak Pakai Perubatan Moden?

Ditulis oleh: Helmi Effendy
#FalsafahAlamiah #Isusemasa #Perubatan #Malaysia #Agama #Sejarah #Sains #Melayu
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
Ramai yang tidak memahami itu “sunnah nabi” lalu menjual ini untuk menghalalkan segala penipuan dan ajaran sesat yang dibawa oleh mereka. Contohnya puak ajaran sesat Doula di Malaysia yang sudahpun lari dari terma Doula itu sendiri.
Alasan mereka, pada zaman Nabi dah cukup untuk melahirkan anak dengan cara-cara sekian, kenapa zaman kita tak boleh berbuat demikian?
Read 33 tweets
Benarkah Budaya Melayu Membataskan Kemajuan Seorang Melayu?
Ditulis oleh -Jamalee Bashah-
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Wawasan2020 #Budaya #Melayu #Mahathir #Melayu #Malay #MarcapadaDunia #Isusemasa #Sejarah
Saya tidak dapat mengikuti wacana penuh Bicara Wawasan 2020 di mana panelnya adalah Tun Dr Mahathir sendiri. Saya hanya sempat membaca laporan dari akhbar yang saya kira tidak meletakkan sepenuhnya ucapan dari Tun.
Namun begitu saya tertarik untuk memberi pendapat tajuk dan kandungan berita tersebut seperti di dalam gambar yang saya kepilkan di bawah. Kritikan Tun M saya terima dengan lapang dada, cumanya saya kurang bersetuju bila kritikan itu dikaitkan sebagai Budaya Melayu.
Read 23 tweets
Yahudi Vs Zionis
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Zionis #Yahudi #Israel #Palestine #Jerusalem #JerusalemEmbassy #Trump #USA #Malaysia #Islam #Indonesia #Brunei #MarcapadaDunia #Isusemasa
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Setiap kali timbul isu Israel dan Palestin, mesti anda akan nampak kumpulan pakcik-pakcik Yahudi berjanggut bertocang seperti ini membuat protes terhadap kekejaman Israel malah kewujudan Israel itu sendiri.
Yahudi ini adalah Yahudi Ortodoks yang terdiri daripada kumpulan Haredim dan Hasidim. Mereka adalah Yahudi yang konservatif dan kadang-kadang digelar sebagai Yahudi ortodoks ultra (“Ultra-Orthodox Jews”)--
Read 34 tweets
FAQ Tentang Isu Trump Isytihar Jerusalem Ibu Negara Israel
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Jerusalem #JerusalemEmbassy #Israel #Trump #Malaysia #MarcapadaDunia #IsuSemasa #Sejarah #Palestine #Indonesia
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
(1) “So sekarang Jerusalem/Baitulmqadis tu Israel punya kah?”

TIDAK. Bila Trump kata Jerusalem itu ibu negara Israel, bukan bermaksud secara automatik Jerusalem terus jadi hak milik Israel. Trump bukan hakim dunia. Dia hanya Presiden US.
Di dunia kita sekarang, hanya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations – UN) saja yang boleh beri kata putus bahawa wilayah ini milik siapa, wilayah itu milik siapa
Read 37 tweets
Tiada Bahasa Melayu Sebelum Kurun Ke-17M?
Ditulis oleh Nizam GTZ
#AlamMelayu #Malaysia #Sejarah
(Ini adalah thread)
Silakan retwet dan like
Individu itu mengeluarkan hujah berdasarkan teks Lontara Sunda yang berjudul Sang Hyang Siksakandang Karesian, yang ditulis pada tahun 1518M
Read 44 tweets

Related hashtags

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!