The Patriots Profile picture
Dec 12, 2017 34 tweets 9 min read Twitter logo Read on Twitter
Yahudi Vs Zionis
Ditulis oleh -Ayman Rashdan Wong-
#Zionis #Yahudi #Israel #Palestine #Jerusalem #JerusalemEmbassy #Trump #USA #Malaysia #Islam #Indonesia #Brunei #MarcapadaDunia #Isusemasa
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Setiap kali timbul isu Israel dan Palestin, mesti anda akan nampak kumpulan pakcik-pakcik Yahudi berjanggut bertocang seperti ini membuat protes terhadap kekejaman Israel malah kewujudan Israel itu sendiri.
Yahudi ini adalah Yahudi Ortodoks yang terdiri daripada kumpulan Haredim dan Hasidim. Mereka adalah Yahudi yang konservatif dan kadang-kadang digelar sebagai Yahudi ortodoks ultra (“Ultra-Orthodox Jews”)--
--untuk membezakan mereka daripada penganut ortodoks moden (“Modern Orthodox Judaism”) yang merupakan agama rasmi Israel.

Mengapa mereka membantah kewujudan Israel sekiranya kewujudan Israel dikatakan mempunyai asas dalam agama Yahudi (Judaism)?
Ini kerana Zionisme (ideologi yang mengatakan orang Yahudi perlu kembali ke Palestin dan mendirikan negara) adalah lebih kepada sebuah gerakan nasionalis sekular (“secular nationalism”)--
--yang mempunyai asal usul dalam “Haskalah” atau “Jewish Enlightenment” yang dipelopori oleh Yahudi Ashkenazi di Jerman pada abad ke-19.
Sebelum wujudnya negara Israel, Yahudi yang bertebaran di Eropah dan Asia Barat terbahagi kepada kumpulan “Ashkenazim” (menetap di Eropah Timur termasuk Jerman, Rusia, Poland), “Sephardim” (menetap di Sepanyol dan kawasan Mediterranean)--
--dan “Mizrahim” (menetap di kalangan orang Arab, perkataan “Mizrah” berasal daripada perkataan “Mashriq”).
Ashkenazim terkesan dengan gerakan “Enlightenment” di Eropah yang melahirkan pemikiran sekularisme dan rasionalisme, maka mereka pun melancarkan Enlightenment tersendiri yang bernama Haskalah.
. Antara idea progresif yang lahir daripada Haskalah ialah “Proto-Zionism” iaitu untuk mewujudkan sebuah negara bangsa Yahudi demi membebaskan kaum Yahudi daripada diskriminasi dan penindasan.
Mereka berpendapat bahawa nasib kaum Yahudi boleh diubah tanpa menunggu kedatangan al-Masih (“Messiah”) yang dijanjikan dalam Torah/Old Testament/Taurat.
Sebelum saya teruskan, sesiapa yang mahu baca dalam bentuk teks/artikel, tekan link ini. Kalau nak baca thread, endahkan link ini dan teruskan membaca
thepatriots.asia/yahudi-vs-zion…
Proto-Zionism ini dipelopori oleh rabbi modenis yang berfikiran progresif seperti Yehuda Alkalai (1798-1878) dan Zvi Hirsch Kalischer (1795-1874), dan juga pemikir humanis sekular seperti Moses Hess (1812-1875), Peretz Smolenskin (1842-1885) dan Ahad Ha-Am (1856-1927).
Namun idea mereka disanggah oleh rabbi yang lebih konservatif daripada kalangan Haredim dan Hasidim.
Mereka (Rabbi konservatif) melihat Zionisme sebagai sesat kerana menurut tafsiran mereka, Yahudi hanya boleh kembali ke tanah Israel (“Eretz Israel”) dan “Zion” (tempat suci di Jerusalem) dengan kehendak Tuhan.
Percubaan untuk mempercepatkan proses tersebut umpama melawan takdir. Dan mereka juga berpendapat Yahudi wajib mentaati penguasa duniawi dan tidak patut berhijrah.
Pengasas World Zionist Organization, Theodor Herzl (1860-1904) adalah seorang sekular. Pendukung awal Zionisme seperti Albert Einstein juga seorang sekular ateis.
Walaupun mereka sekular, mereka sehaluan dengan rabbi modenis dalam isu mengubah nasib Yahudi melalui projek nasionalisme. Kerana mereka sekular maka mereka tak perlu peduli hukum-hakam ortodoks.
Mula-mula mereka terima cadangan British untuk bernegara di Afrika Timur sekitar Uganda, namun mereka berjaya memujuk British untuk membenarkan mereka berhijrah ke Palestin di bawah penjagaan British dari tahun 1922-1948 melalui Deklarasi Balfour 1917.
Ttapi sebenarnya Zionis pun kena game dengan British, itu cerita lain kali.

Zionis bertambah “sesat” dengan kemunculan ideologi “Revisionist Zionism” atau “Neo-Zionism” yang dipelopori Vladimir Jabotinsky (1880-1940), pejuang Zionis bersifat militan.
Anak muridnya Menachem Begin mengasaskan parti Likud yang menamatkan dominasi Parti Buruh (Labour) dalam politik Israel pada tahun 1977. Sementara Labour lebih toleran dan terbuka kepada “Two-State Solution”, Likud lebih jumud dan menolak hak kewujudan Palestin.
Netanyahu adalah pemimpin Likud. Now you understand why.

Untuk melawan Labour yang sekular, Likud menggunakan retorik dan simbol agama.
Likud berjaya meraih undi daripada golongan Mizrahim yang lebih kuat beragama berbanding Ashkenazim dan lebih memusuhi Arab dan Muslim berbanding Sephardim.
Ashkenazim memandang rendah kepada Mizrahim dan memanggil mereka sebagai pencium “mezuzah”, iaitu sejenis azimat yang digunakan oleh Yahudi semasa beribadah.
Sepertimana ISIS/Daesh menyalahguna Islam dengan “cherrypicking” ayat-ayat Qur’an dan hadis serta simbol-simbol akhir zaman seperti panji hitam dan Dabiq, begitu juga Likud menunggang Judaism dengan mengaitkan perjuangan mereka dengan pembinaan “Third Temple” dan sebagainya.
Walaupun menurut pandangan Haredim dan Hasidim, Third Temple tidak boleh dibina menerusi tangan manusia.

Haredim dan Hasidim membantah dasar Zionis kerana mereka melihat Zionisme telah memburukkan nama Yahudi dan membuat Yahudi semakin dibenci.
Yang lebih parah, puak Likud dan Neo-Zionis menukar Zionisme daripada “secular nationalism” kepada “religious nationalism”.
Namun Neo-Zionism berjaya menarik simpati golongan Kristian fundamentalis di US (fenomena yang dikenali sebagai “Christian Zionism”), dan ia menyumbang kepada dasar US mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel.
Jadi munculnya fenomena yang menarik di mana ada orang bukan Yahudi menyokong Zionisme dan ada orang Yahudi ortodoks dan sekular yang membantah Zionisme.
Jadi, tak perlu pening kepala fikir perlu atau tidak untuk memboikot Facebook dan Starbucks.
Sekiranya tiada bukti menunjukkan pemilik perniagaan-perniagaan tersebut terlibat dalam gerakan Zionisme, maka tak perlu boikot hanya kerana mereka itu Yahudi. Bukan semua Yahudi itu Zionis, dan bukan semua Zionis itu Yahudi.
(untuk memahami istilah-istilah “Israelites”, “Jews” dan “Judaism”, sila rujuk tulisan saya yang lepas di thepatriots.asia/israelites-jew…)
Bacaan Lanjut:
(1) Julius Schoeps, (2013). Pioneers of Zionism: Hess, Pinsker, Rülf: Messianism, Settlement Policy, and the Israeli-Palestinian Conflict.
(2) Alain Dieckhoff. (2003). The Invention of a Nation: Zionist Thought and the Making of Modern Israel.
(3) Shmuel Almog et al. Eds. (1998). Zionism and Religion.
(4) Colin Shindler. (1995). The Land Beyond Promise: Israel, Likud, and the Zionist Dream.

-Thread Tamat-

#Jerusalem #Malaysia #Yahudi #Zionism #Islam #Arab #Boikot #Sejarah #Israel #US #MarcapadaDunia #Isusemasa

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(