Benarkah Budaya Melayu Membataskan Kemajuan Seorang Melayu?
Ditulis oleh -Jamalee Bashah-
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Wawasan2020 #Budaya #Melayu #Mahathir #Melayu #Malay #MarcapadaDunia #Isusemasa #Sejarah
Saya tidak dapat mengikuti wacana penuh Bicara Wawasan 2020 di mana panelnya adalah Tun Dr Mahathir sendiri. Saya hanya sempat membaca laporan dari akhbar yang saya kira tidak meletakkan sepenuhnya ucapan dari Tun.
Namun begitu saya tertarik untuk memberi pendapat tajuk dan kandungan berita tersebut seperti di dalam gambar yang saya kepilkan di bawah. Kritikan Tun M saya terima dengan lapang dada, cumanya saya kurang bersetuju bila kritikan itu dikaitkan sebagai Budaya Melayu.
Jikalau budaya jadi sandaran, orang Melayu yang amat rapat dengan budayanya yang sebenar adalah bangsa pelayar, berdagang dan pendiri tamadun, peradaban dan kerajaan yang hebat.
Mereka adalah bangsa yang penuh adab, sopan lagi santun, tetapi amat tegas apabila maruahnya diinjak.

Apa yang Tun kritik-kan itu bukanlah budaya Melayu, tetapi sikap Melayu moden yang telah hilang akarnya, kabur identitinya, tak kenal jati dirinya.
Tun tidak boleh samakan kedua ini kerana ia adalah 2 perkara berbeza.

Saya amat jelas dengan pendirian Tun dan Wawasan 2020 yang ingin mewujudkan sebuah masyarakat Malaysia yang hebat lagi berdaya saing terutama orang Melayu.
Sebelum saya teruskan, sesiapa yang ingin baca dalam bentuk artikel, sila tekan link ini.

thepatriots.asia/benarkah-buday…
Saya juga amat jelas bahawa pemimpin-pemimpin Melayu di dalam UMNO baru amatlah cetek ilmunya tentang sejarah, falsafah dan kebudayaan Melayu itu sendiri hanya sehinggalah mutakhir ini.
Sehinggakan Presiden UMNO, sebuah parti keramat Melayu pun boleh mengatakan Melaka kalah kerana memakai keris dan tombak.
Saya tahu silibus sejarah di sekolah dahulu amatlah kurang menceritakan dan memberi penekanan terhadap Sejarah Melayu. Saya tahu kerana saya bersekolah di era tersebut.
Saya juga tahu kebudayaan, sejarah dan warisan Melayu ditekan oleh 2 golongan yang terlalu ‘rigid’ mengikut acuan Timur Tengah dan terlalu ‘open’ mengikut acuan Barat.
Kita lepaskan dan cuba hilangkan apa yang amat rapat dengan kita, yang membina jatidiri kita, dan kita gantikan ia dengan Dasar Pandang Ke Timur.
Kita yakin kita boleh berjaya jika kita mengikut cara orang Jepun.

Tapi soalan saya mudah. Jika kita pandang ke Jepun untuk berjaya, Jepun pula pandang kepada siapa untuk berjaya?
Jepun berjaya kerana mereka melihat kepada diri mereka, kepada akar mereka, kepada pegangan mereka, kepada sejarah dan kebudayaan mereka.

Yakni semua perkara yang kita buang.
Melayu hilang jati diri dan wujud krisis identiti diri yang serius, lantas menjadi Melayu moden yang Tun kritik sikapnya itu kerana apa dan di atas tanggungan siapa?
Tun kritik sifat Ali Baba yang tebal di dalam bangsa Melayu. Ya memang sikap Ali Baba ini tebal di dalam bangsa Melayu moden.

Siapa yang membudayakan dan membenarkan sikap Ali Baba ini wujud sehingga sikap ini mekar dan sukar dikikis?
Dan walaupun hari ini sikap itu semakin dapat dikikis, orang Melayu kekal membawa penjenamaan dan dosa silam itu sehingga hari ini.

Hari ini, ramai sudah anak Melayu yang tak jadi Ali Baba.
Ali Baba ini cerita lama.

Ramai anak Melayu yang berjaya dan bergerak atas kudrat dan ilmu mereka sendiri.
Sudah-sudahlah mengkritik sikap Melayu moden dengan meletakkan kesalahan ia ke atas budayanya.

Jika nak kenal budaya Melayu yang sebenar-benar, lihatkan peribahasa dan bidalannya. Itu budaya Melayu sebenar.
Bukan Melayu yang mempunyai penyakit sikap seperti hari ini.

Mitos Melayu Malas dan Melayu Mudah Lupa itu sudah lama di-debunk dan dibuktikan salah. Jika masih ada sikap Melayu Malas itu adalah mereka yang tidak mahu berusaha dengan menggunakan sarana-sarana yang ada.
Jika masih ada sikap Melayu Mudah Lupa itu adalah mereka yang lupa prinsip perjuangan mereka.

Malaysia bumi bertuah yang menjanjikan kehidupan yang baik kepada mereka yang berusaha dan tidak mengenal erti kalah.
Selingan dari admin Ayman Rashdan Wong:

“Budaya dan nilai hidup Melayu penyebab orang Melayu tertinggal…”

“When the Portuguese attacked Malacca (1511), Malacca was well defended by artillery (rentaka) and matchlocks (istinggar).”
“The matchlock muskets were first introduced to Japan in 1543.”

#mindatertawan

-Tamat-

Silakan retweet dan like

#Mahathir #Sejarah #Budaya #Melayu #Malay #Malays #Malaysia #Culture #MarcapadaDunia #Isusemasa #Nusantarakita #Nusantara

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(