The Patriots Profile picture
Jun 10, 2018 21 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Dalam dunia diplomasi, destinasi pertama lawatan luar negara seseorang pemimpin selalu diberikan kepada negara yang dianggap paling penting dan paling rapat.
Maka lawatan Tun ini ditafsirkan oleh sesetengah media Jepun dan China sebagai "shinnichi" (親日) atau pro-Jepun, media tempatan pun mula terikut-ikut dengan naratif yang sama.
Tapi pada pandangan den, Tun tidak pro-Jepun atau anti-China.
Sebab kalau pro-Jepun maksudnya akan jadi pro-US, kerana Abe mengamalkan dasar luar yang agresif dengan mengadakan kerjasama "Quadrilateral Security Dialogue" atau "Quad" bersama US, Australia dan India untuk menyekat pengaruh China di Indo-Pasifik.
Ini bukan satu pilihan yang bagus kerana ia akan "antagonize" China dan merumitkan lagi "balance of power" di Asia Pasifik.

Apa yang Tun mahu ialah menjadikan Jepun sebagai "hedge" kepada China.
Sebelum saya teruskan, sesiapa yang nak baca dalam bentuk artikel, tekan link ini:

thepatriots.asia/ada-apa-pada-l…
Maksudnya, secara keseluruhan Malaysia masih akan meneruskan perdagangan dan pelaburan dengan China, tapi melalui peningkatan perdagangan, pelaburan dan kerjasama ekonomi dengan Jepun, risiko kebergantungan (dependence) kepada China dapat dikurangkan.
Dengan itu Malaysia menjadi lebih fleksible dan bebas dalam menghadapi China terutamanya isu-isu yang melibatkan kedaulatan seperti Kepulauan Spratly.
Dulu di era Dasar Pandang Ke Timur pun, Tun tidak 100% pro-Jepun. Hubungan ekonomi Malaysia-Jepun tidaklah sentiasa menguntungkan. Jepun ketika itu ialah sebuah negara maju sedangkan Malaysia masih berstatus negara membangun, jadi banyak kepentingan tak aligned (sejajar).
Jepun anggap Malaysia sebagai pembekal bahan mentah murah tapi tidak mahu membeli barangan perindustrian Malaysia, dan itu menyebabkan Malaysia mengalami defisit perdagangan dengan Jepun.
Sampai Tun membidas Jepun sebagai "colonial" dalam satu ucapan pada Ogos 1984.

Jepun juga terlalu menjaga kepentingan US daripada menjaga kepentingan rakan dagangnya di Asia.
Akibat desakan US, Jepun telah menandatangani perjanjian Plaza Accord pada tahun 1985 untuk menaikkan nilai Yen dengan tujuan mengurangkan defisit US. Yang menerima kesan ialah Malaysia kerana banyak hutang dalam Yen jadi doubled nilainya.
Jadi, sebagai "hedge" kepada risiko Jepun, Tun memacukan hubungan ekonomi Malaysia-China. Berbanding Jepun, China dan Malaysia berkongsi lebih banyak kepentingan bersama sebagai negara membangun dan negara yang tidak mahu didominasi oleh hegemoni ekonomi-politik US.
Apabila Tun mencadangkan sebuah East Asian Economic Group (EAEG) pada tahun 1990 sebagai alternatif kepada Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) dan minta Jepun untuk lead, Jepun menolak sebab takut menyinggung US.
Ketika Krisis Kewangan Asia 1997, Tun minta Jepun untuk lead Asian Monetary Fund (AMF) sebagai alternatif kepada International Monetary Fund (IMF), sekali lagi Jepun tolak.
Namun kedua-dua idea itu disambut balik oleh China dan China banyak membantu merealisasikan idea itu dalam bentuk kerjasama "ASEAN Plus Three". Bayangkan betapa rugi kalau hanya bergantung pada Jepun semata-mata pada waktu itu.
Di era 1980-an, apabila Jepun terlalu dominan, maka China digunakan untuk hedge Jepun. Pada hari ini, apabila China terlalu dominan, maka Jepun digunakan untuk hedge China.
Tak kira siapa yang jadi PM, pendekatan hedging inilah petua untuk memelihara kebebasan dan neutrality Malaysia.

#哲人宰相マハティール
#ルックイースト

-Tamat-

Silakan retweet dan like

#Malaysia #Mahathir #ShinzoAbe #Jepun #Japan #China

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets
May 28, 2018
Dalam satu laporan pada tahun 1831 oleh Residen Singapura, Robbert Ibbetson telah melaporkan tentang kejayaan tentera Kedah merampas semula Kedah daripada Siam. Beliau berasa kagum kerana rancangan tentera Kedah tersebut telah dirahsiakan dan tidak dibocorkan langsung.
Dalam kata-kata beliau sendiri:

"Not a single individual among the many hundreds of the Malays living in British administered settlements came forward to give intelligence".
Yang menariknya, semasa perang Kedah-Siam, raja-raja Melayu lain sebenarnya ingin mengetahui akan nasib Kedah dan rajanya.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(