"Penyebaran Wahabi Adalah Kehendak Amerika" - Putera Mahkota Saudi
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
#MarcapadaDunia #ArabSaudi #Wahabi #Malaysia #Islam #Isusemasa #Arab #AmerikaSyarikat #USA #Saudi #Wahhabi #Geopolitik #Sejarah
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
Mohammed bin Salman (MBS), Putera Mahkota Saudi berkata, "kami menyebarkan fahaman Wahhabi atas permintaan sekutu (baca: US) untuk menentang Soviet Union" (نشرنا الوهابية بطلب من الحلفاء لمواجهة الاتحاد السوفييتي).
Benda tu memang betul pun. Sesiapa yang mempunyai fahaman paling asas tentang geopolitik pun tahu Saudi ialah sekutu US, dan kebanyakan masa fahaman Wahhabi/Salafi hanya digunakan sebagai alat untuk memajukan kepentingan bersama Saudi-US.
Tak, teman tak kata Wahhabi/Salafi tu salah, rilek lah. Cuma kebanyakan masa, agama diperalatkan oleh pemerintah untuk mencapai kepentingan duniawi je.
Pada 1950-an, Timur Tengah terbahagi kepada dua blok. Satu ialah blok republik sosialis yang diterajui oleh Mesir (Gamal Abdel Nasser) dan satu lagi ialah blok monarki konservatif yang diterajui oleh Banu Hasyim (keturunan Syarif Husain ibn Ali) di Jordan dan Iraq.
Mesir sekutu Soviet manakala Jordan dan Iraq sekutu US. Persaingan di antara dua blok ini kekadang digelar sebagai "Arab Cold War" (الحرب العربية الباردة). Selepas Banu Hasyim digulingkan di Iraq pada tahun 1958, Saudi muncul sebagai pemimpin blok monarki. .
Untuk bersaing dengan Mesir, Saudi mula mengembangkan dakwah Salafi. Universiti Islam Madinah ditubuhkan pada tahun 1961. Muslim World League (Rabitah al-Alam al-Islam) ditubuhkan pada tahun 1962. Perhimpunan Belia Islam Dunia ditubuhkan pada tahun 1972.
Semua adalah untuk menjadikan Salafisme sebagai ideologi alternatif kepada Nasionalisme Arab yang didukung oleh Mesir. Memandangkan Saudi sudah menggantikan tempat Banu Hasyim, US pun memberi sokongan material dan moral kepada kerja-kerja Saudi.
Selepas Nixon buat perjanjian Petrodollar dengan Saudi pada 1970-an, Saudi bertambah kaya dengan peningkatan dalam pendapatan minyak. Maka lagi banyak sumber yang boleh digunakan untuk promote ideologi Salafi.
Cara Saudi promote Salafi pun berubah dari dakwah semata-mata kepada penubuhan milita bersenjata untuk "berjihad" di negara-negara di bawah pengaruh Soviet, terutamanya di Afghanistan selepas tahun 1979. CIA pun sama-sama melatih golongan "mujahideen" ini.
Selain Afghanistan, di Bosnia dan di Chechnya pun boleh nampak bayang mujahideen tajaan Saudi ini. Ikutkan logik, takkan di tempat sepenting Syria tu Saudi tak letak siapa-siapa?
Sesiapa yang nak baca dalam bentuk teks/artikel tekan link ini:
thepatriots.asia/penyebaran-wah…
Ye, tidak menafikan deme ini mungkin berniat untuk membela nasib saudara Islam. Tapi lebih banyak masa peranan deme adalah untuk memajukan kepentingan geopolitik US-Saudi. Dulu nak menentang Soviet, sekarang nak menentang Rusia.
Bila kita cerita benda-benda macam ini (geopolitik), yang pro-Salafi janganlah cepat panas. Kita tak cakap pun siapa betul siapa salah. Kalau teman berada di tempat pemerintah Saudi, teman pun akan buat benda yang sama demi kepentingan Saudi.
Cuma, kita nak bagitau bahawa pemerintah negara selalunya bertindak atas kepentingan geopolitik dan kepentingan rejim. Alasan agama sekadar apa yang kita panggil sebagai "smoke screen".
Sebelum Revolusi Iran tahun 1979, Raja Faisal dan Syah Pahlavi boleh je bercium mulut berpeluk-pelukan dan panggil "brother", walaupun seorang Salafi, seorang Syiah Imamiyah.
Cuma bezanya, Syah tu Syiah pro-US, Khomeini tu Syiah anti-US. Maka selepas tahun 1979, hubungan Saudi dan Iran bertukar dari sekutu menjadi seteru.
Dan bukannya Saudi selama-lamanya akan jadi sekutu US. Bila dah tiada kepentingan bersama, maka Saudi akan meninggalkan US, atau US yang meninggalkan Saudi.
Benda tu dah hampir berlaku pada zaman Obama, tapi sekarang mereka kembali melekat atas kepentingan bersama di Yaman dan di Israel.

Kome pergilah tanya MBS. Kot-kot beliau pun setuju dengan teman.

Jadi, keep calm and read geopolitics.

-Tamat-

Silakan retweet dan like

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(