"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Dengan menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, kita dah boleh menguasai Bahasa Indonesia.
Kalau dah pandai Bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia, bolehlah kita nak perhalusi lagi penguasaan kita terhadap bahasa-bahasa serumpun lain seperti Basa Jawa, Baso Minangkabau atau Basa Sunda.
Lepas tu cuba kau orang belajar Bahasa Vietnam dan Bahasa Filipino (Tagalog) pula. Dua bahasa ni mempunyai tatabahasa yang hampir sama dengan Bahasa Melayu, dan dua bahasa ni pun guna tulisan Rumi (Latin), tak perlu pening nak hafal huruf baru.
Contohnya ayat Bahasa Vietnam "Malaysia là một quốc gia quân chủ lập hiến liên bang tại Đông Nam Á". Là = ialah, một = satu, quốc gia = negara, quân chủ = raja, lập hiến = berperlembagaan, liên bang = persekutuan, tại = di, Đông Nam Á = Asia Tenggara. Nampak?
Bahasa Thai susah sikit dari segi nak hafal huruf dia yang banyak dan berbelit-belit (42 konsonan dan 28 vokal) dan juga tatabahasa dia yang unik, tapi tak salah kalau nak try terutamanya ko orang Utara yang mungkin ada interaksi sikit-sikit dengan orang Siam.
Kalau ko rasa bahasa Asia Tenggara ni tak cukup class, dan ko pulak pandai Bahasa Inggeris, maka belajarlah bahasa-bahasa Eropah. Selalu orang nak belajar Perancis dahulu, konon élégant gitu.
Tapi sebenarnya Bahasa Jerman punya tatabahasa lagi dekat dengan Bahasa Inggeris, sebab kedua-dua dikategorikan sebagai "Germanic Languages", daripada rumpun yang sama.
Kalau larat, belajar Bahasa Belanda sekali sebab dah dekat sangat dengan Jerman. Kalau dah alang-alang belajar Perancis, belajar sekali Bahasa Itali dan Sepanyol, dan kalau larat, Portugis sekali.
Sebab keempat-empat ni "Romance Languages", dari segi kosa kata dan tatabahasa hampir sama.
Kalau ko bertuah dapat belajar Mandarin dari kecil, jangan melepaskan peluang belajar Bahasa Korea dan Jepun. Majoriti kosa kata Bahasa Korea dan Jepun berasal daripada Bahasa Cina, dan penutur Bahasa Cina ada kelebihan untuk menguasai tulisan Jepun bernama Kanji.
Tapi Bahasa Korea dan Jepun dari segi tatabahasa sangat sangat berbeza dengan Bahasa Cina, kadang-kadang penutur Bahasa Melayu lagi cepat nak tangkap berbanding penutur Bahasa Cina.
Kalau dah belajar Jepun, belajarlah Korea, kalau belajar Korea, belajarlah Jepun, sebab dua bahasa punya tatabahasa dah macam fotostat. Contohnya ayat "saya mau makan dedak", dalam Jepun jadi "私はふすまを食べたい" (watashi wa fusuma o tabetai)--
--dan dalam Korea jadi "나는 밀기울을 먹고 싶다" (naneun milgiul-eul meoggo sipda). Prinsip dia sama iaitu ayatnya susun mengikut [kata ganti nama] [kata nama] [kata kerja].
Malah fungsi は (wa) dan 은/는 (eun/neun), を dan 을/를 (eul/reul), dan たい (-tai) dan 고 싶다 (-go sipda) adalah sama.
Kalau ko mengaji dari kecil dan mempunyai asas yang kuat dalam Bahasa Arab, maka bolehlah menjadikan Bahasa Arab sebagai bahasa asing yang pertama untuk dipelajari.
Kalau dah boleh menguasai Arab, cubalah mencabar diri belajar Bahasa Hebrew pula. Bahasa Hebrew banyak berkongsi kosa kata dengan Arab sebab dua-dua pun "Semitic Languages", huruf mereka sepadan, "malik" (ملك) tu "melekh" (מלך) dalam Bahasa Hebrew, --
--"lisan" (لسان) pula jadi "lashon" (לשון). Dan dua-dua pun tak letak tanda baca, menjadikan dua bahasa ni bahasa yang paling mencabar.
Bahasa Turki pun satu pilihan yang bagus, mudah dipelajari. Cuma dia tak ada kaitan sangat dengan Bahasa Arab, tatabahasa pun lebih mirip Bahasa Korea dan Jepun.

Tengok dah berapa banyak bahasa yang kau orang boleh kuasai? Tinggal kau orang nak belajar atau tidak saja.
Kalau tak nak pergi kelas pun berlambak buku dan laman web, tutorial YouTube untuk kau orang belajar bahasa.
Tapi nak kuasai sesuatu bahasa sekadar hafal silibus tak cukup, kau orang kena "immerse" dalam bahasa itu dengan mengelilingi diri dengan bacaan dan hiburan dalam bahasa yang kau orang belajar.
Dalam 16 bahasa yang den belajar (yang betul-betul mahir cuma 6, yang lain masih dalam proses belajar), tak ada satu pun dari kalangan "Indic Languages" (Bahasa-bahasa India seperti Hindi, Punjabi, Tamil, Malayalam, Telugu, Bengali),--
--sebab den memang tak minat cerita Hindustan atau cerita Tamil, jadi tak ada dorongan untuk belajar.
Jadi soal yang paling penting ialah mengenalpasti bahasa apa yang kau oorang betul-betul minat, yang kau orang betul-betul selesa untuk bercakap dan dengar hari-hari, supaya kau orang boleh beristiqomah dalam proses pelajaran.
Atas permintaan ramai den bagi tips macam mana bermula untuk menguasai banyak bahasa, nanti kalau ada peluang den kongsi tips bagaimana nak belajar banyak bahasa secara serentak.

-Tamat-

Silakan retweet dan like

#Bahasa #Melayu #Malaysia #Jepun #Korea #Cina #Indonesia

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets
May 28, 2018
Dalam satu laporan pada tahun 1831 oleh Residen Singapura, Robbert Ibbetson telah melaporkan tentang kejayaan tentera Kedah merampas semula Kedah daripada Siam. Beliau berasa kagum kerana rancangan tentera Kedah tersebut telah dirahsiakan dan tidak dibocorkan langsung.
Dalam kata-kata beliau sendiri:

"Not a single individual among the many hundreds of the Malays living in British administered settlements came forward to give intelligence".
Yang menariknya, semasa perang Kedah-Siam, raja-raja Melayu lain sebenarnya ingin mengetahui akan nasib Kedah dan rajanya.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(