Korea Selatan, Sungai Klang Dan River Of Life
Ditulis oleh -Ayman-
#MarcapadaDunia
(Ini adalah thread)
Silakan retweet dan like
Korea Selatan dan Malaysia ada banyak persamaan.

Haiwan kebangsaan deme harimau. Kita pun harimau.
Bunga kebangsaan deme hibiscus (bunga raya). Kita pun bunga raya.

Deme ada bibimbap. Kita ada nasi kerabu.
Deme ada Baekhyun. Kita ada Aiman Tino.

Sekarang kita bakal memiliki sungai secantik sungai di Korea.
Sungai Han atau “Hangang” (한강) yang melintas kota Seoul merupakan lambang semangat orang Korea Selatan.
Sampai mereka menamakan sejarah kebangkitan Korea Selatan sebagai “Miracle of the Han River” atau “Hangangui Gijeok” (한강의 기적).
Pada asalnya air Sungai Han amatlah kumuh dan kotor. Sampai ikan pun tak boleh hidup.
Bila Seoul perlu menganjurkan Sukan Asia 1986 dan Sukan Olimpik 1988, maka kerajaan Korea Selatan mengguna masa 5 tahun (1982-1986) untuk--
mengindahkan Sungai Han. Hasilnya, Sungai Han menjadi antara sungai yang terbersih dan tercantik di dunia.
Projek River of Life(Sungai Nadi Kehidupan)yang dilancarkan oleh PM sememangnya diilhamkan oleh projek peingindahan anak sungai Han bernama-
-Cheonggyecheon (청계천 – “Sungai Berair Jernih”) dari tahun 2003-2005. Asalnya pun longkang busuk, tapi sekarang dah jadi pusat budaya Seoul.
Sebelum saya teruskan sesiapa yang mahu baca dalam bentuk teks, tekan link ini. Kalau nak baca thread, teruskan saja
thepatriots.asia/archives/6269
Di sebalik bangsa yang hebat, ada sungai yang megah dan indah. Bukan Korea je, hampir semua negara maju ada sungai yang bersih dan cantik.
Perancis ada Seine. UK ada Thames. Jepun ada Kandagawa. Austria dan Hungary ada Danube.
Kalau tak nak pergi jauh, Singapura punya Singapore River pun dah cukup cantik.
Di negara maju, orang tak anggap sungai sebagai longkang untuk membuang sampah atau meludah.
Sungai adalah “lifeline”. Selain fungsi ekosistem, sungai ialah tempat rekreasi yang dapat menyuburkan jiwa penghuni bandar.
Sungai memberi semangat dan ilham.

Itu sebabnya orang falsafah kat Paris suka sembang falsafah di cafe tepi Sungai Seine.
Warga London buat deal tepi Thames. Orang Singapura buat river cruise kat Boat Quay dan Clarke Quay.
Di tepi Sungai Han lebih 10 tahun yang lalu, Taeyeon menjeritkan kata-kata semangat “naneun halsu itda” (나는 할 수 있다 – “I can do it”)--
--sebelum menempuhi hidup sebagai penyanyi.
Kalau warna air sungai macam air milo atau teh tarik, penghuni bandar pun tak ceria dan tak bermaya,
--dan tak padan dengan aspirasi menjadikan Kuala Lumpur sebagai salah satu daripada “Top 20 Most Livable Cities” menjelang tahun 2020.
Tapi infrastruktur sehebat mana pun, kalau mentaliti kita masih tahap negara mundur, tak guna juga.
Bukan bermakna ada “hardware” (infrastruktur) yang maju kita terus jadi maju, kena diseiringkan dengan “software” iaitu sikap yang perlu--
--*perlu pada seseorang warganegara negara maju. Jaga kebersihan awam. Jaga ketenteraman awam. Tak mencarut depan orang ramai. Barulah maju.
Satu lagi usaha murni kerajaan yg tak ramai orang ambil tahu tapi jalan terus dan mencapai hasil.
(tengah tunggu komen-komen pakar sungai, pakar perancangan bandar dan pakar “environmental economics”)

-Thread Tamat-

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(