Terbaca cadangan bernas ini yang sedang menular di FB dan disukai oleh ramai generasi "I’m not XXX, I’m Malaysian". (sumber: facebook.com/psychdragon/po…)

#thread #Malaysia
Dah baca 50 kali pun masih tak dapat hadam. Kalau Bahasa Melayu tak boleh dipanggil Bahasa Melayu disebabkan ia "no longer reserved for Malays", rasanya Bahasa Inggeris ("English") pun kena tukar nama kot memandangkan ia bukan lagi hak eksklusif orang England ("English people").
Kena tukar jadi "United Kingdom Language" sebab takut orang Wales, Scotland dan Northern Ireland terasa. Tapi kalau buat macam itu kang USA, Canada, Australia pula yang terasa.
Bahasa sememangnya dinamakan mengikut kaum penutur asal: Hindi is Hindi, bukan "Indian Language". Arabic is Arabic, bukan "Saudian Language" atau "Yemeni Language". Orang Iran pun masih bertutur dalam "Persian" bukannya "Iranian".
Austria tetap guna "German" sebagai bahasa kebangsaan, tak ada nak tukar jadi "Austrian" sebab merajuk dengan Nazi Germany. Bahasa tak perlu ikut prinsip Westphalia.
Kemudian katanya kalau tak guna Inggeris, pendidikan kita tak bertaraf dunia, tak berdaya saing. Dalam senarai top 10 PISA untuk subjek matematik, 7 negara (Finland, Norway, Ireland, Estonia, Korea Selatan, Jepun dan Hong Kong) guna bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar.
Yang selebihnya itu (Canada dan New Zealand) guna Bahasa Inggeris kerana bahasa kebangsaan mereka sememangnya Bahasa Inggeris.
Takkanlah terdapat satu negara iaitu Singapura yang mengagungkan Bahasa Inggeris lebih daripada bahasa kebangsaan yang lain (Singapura mempunyai 4 bahasa kebangsaan), terus kita nak ikut?
Kenapa tak ikut majoriti negara yang mencapai kejayaan dalam pendidikan berbahasa pengantar bahasa kebangsaan?
Akhir sekali apa jadahnya elektif "advanced Malay"? Adakah maksudnya majoriti orang Malaysia hanya perlu cakap basic Malay ("how basic is basic"?), sementara itu hanya minoriti yang ambil kelas elektif je yang boleh berbahasa Melayu "advanced"?
Saya pernah jumpa pekerja Bangladesh yang memulakan ayat dengan "sayugia…", adakah itu kira "basic" atau "advanced"?
Sebenarnya, apa masalah sekiranya kedudukan Bahasa Melayu dalam sistem pendidikan kita dikekalkan? Apa yang susah sangat untuk memartabatkan Bahasa Melayu dalam kehidupan seharian? Apa yang susah sangat untuk mengguna Bahasa Melayu dalam apa-apa urusan?
Apa yang susah? Bak kata Winston Churchill, "want thousand powers, don’t want thousand excuses".
Sebelum kita nak meremehkan Bahasa Melayu seolah-olah ia tidak "international" atau tidak "commercial", cuba tanya diri kita apakah usaha yang telah kita lakukan untuk mengantarabangsakan Bahasa Melayu?
Adakah kita mengemaskini media sosial dalam Bahasa Melayu? Adakah kita berkomunikasi dengan kawan non-Malay dalam Bahasa Melayu? Atau kebanyakan masa kita sendiri pula yang merasa malu dan "inferior" dengan bahasa kita?
Bila kita mempertahankan perkara ini, terus kita dicop "chauvinist", "Melayu Ultra" bagai (kalau saya spesial sikit, dicop Melayu celup). Padahal kita cuma tak nak identiti kenegaraan kita hilang. Tak nak jadi orang yang tak kenang budi.
Dan tak nak mengkhianati warisan nenek moyang yang diamanahkan kepada kita.
Saya pening dah dengan orang Malaysia sekarang, lagi-lagi di era "so-called" Malaysia Baharu ini. Baik jadi orang Korea, tak ada isu tak nak belajar dalam Bahasa Korea atau timbul rasa malu dengan Bahasa Korea.

Kredit kepada: Ayman Rashdan Wong.

#thread #untaian #Malaysia
Link kepada post asal: facebook.com/ayman.rashdan.…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(