"Apa Yang Kita Perlu Faham Mengenai Hutang Negara?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
#Malaysia #MalaysiaDebt #Debt #Hutang #FinanceMinister #MalaysiaBaharu #Ekonomi #GDP #Economy #EkonomiTerkini
Silakan retweet dan like
Tengok timeline penuh dengan ulasan tentang hutang negara, dari ulasan pakar hingga ulasan macam pakar hingga ulasan kalah pakar. Tangan den pun terasa gatal nak tulis, tapi memandangkan ini bulan Ramadan, jadi usahlah menimbulkan perbalahan.
Cuma, sebelum berbincang dan berdebat berkenaan hutang negara, ada beberapa konsep asas yang perlu difahami.
Yang pertama, konsep hutang negara itu sendiri. Ada perbezaan tau antara hutang negara (national debt), hutang kerajaan (government debt) dan hutang luar (external debt).
"National debt" mengambil kira hutang kerajaan dan juga hutang swasta, termasuk hutang isi rumah (household debt), jadi angkanya sentiasa lebih besar. Begitu juga dengan "external debt", bahagian swasta lebih besar berbanding bahagian kerajaan.
Jadi jangan salahkan kerajaan apabila national debt dan external debt tinggi.
Yang kedua, konsep debt-to-GDP ratio. Nak tahu hutang tu samada besar atau tidak, tak boleh ukur dalam nilai semata-mata.
Hutang 1 trilion bagi sebuah negara yang menjana pendapatan 100 trillion adalah sap sap sui, tapi hutang 1 trilion bagi sebuah negara yang menjana pendapatan 500 juta adalah over.
Jadi kita kena ukur pakai debt-to-GDP ratio iaitu nisbah hutang kepada pendapatan negara (GDP). Nilai hutang didarab 100 pastu dibahagi nilai GDP.
Selalunya negara-negara maju debt-to-GDP sangat tinggi: Jepun cecah 200%, Singapura cecah 110% (kalau external debt-to-GDP cecah 400%). Yang debt-to-GDP rendah biasanya negara mundur atau negara pengeluar minyak. Kenapa ya?
Sebelum saya teruskan, kalau anda nak baca dalam bentuk teks, tekan link ini:
thepatriots.asia/apa-yang-kita-…
Yang ketiga, konsep hutang kerajaan. Kalau hutang isi rumah atau hutang peribadi ni kita tahu ia berbentuk pinjaman (loan) daripada bank atau Ah Long. Kalau gagal bayar ansuran bank akan tarik kereta lelong rumah, Ah Long akan simbah cat kutip orang.
Tapi hutang kerajaan kebanyakan bukan dalam loan tapi bon (bond). Untuk bon, kerajaan hanya perlu bayar bunga je, nilai mukanya hanya dilangsaikan selepas tempoh kematangan, biasanya dalam 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun.
Bon ini dijadikan sebagai bahan pelaburan disebabkan ada jaminan kerajaan. Kebanyakan bon dijual kepada pelabur tempatan seperti KWSP dan KWAP, makna kata, pusing-pusing sebenarnya kerajaan berhutang dengan "sendiri". Nampak?
Yang keempat, konsep sectoral balance. Bon akan dicatat sebagai aset bagi syarikat swasta yang membeli bon. Jadi liabiliti kerajaan = aset swasta. Dia macam mirror image.
Tu sebabnya percubaan untuk mengurangkan hutang/defisit kerajaan secara drastik akan memberi kesan negatif kepada sektor swasta.
Kerajaan seolah-olah mencabut duit keluar dari sektor swasta dan ia akan mengundang krisis kecairan (liquidity crisis) yang membawa kepada krisis kewangan.
Kalau tak faham konsep-konsep asas ini, segala perbincangan berkenaan hutang negara hanyalah lagha yang sia-sia. Janganlah kita buat perkara yang sia-sia kerana ia disukai syaiton.
*Bab makroekonomi den taqlid kepada mazhab Post-Keynesian (ulamanya terdiri daripada Randall Wray, Warren Mosler, Bill Mitchell, Stephanie Kelton). Mereka berpendapat "deficit spending" akan memajukan ekonomi manakala "austerity measures" akan merencatkan ekonomi.
Lain kalilah den cerita, tengah lapar ni.

-Tamat-

Silakan retweet dan like

#EkonomiTerkini #EkonomiMalaysia #Malaysia #MalaysiaBaharu #Debt #Hutang #Economy #FinanceMinister #MakanDulu

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(