The Patriots Profile picture
Apr 22, 2018 24 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
"Ulasan Pembunuhan Ahli Kanan Hamas Di Malaysia"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
#Isusemasa #Mossad #Malaysia #Palestine #Hamas #MarcapadaDunia #DrFadiAlbatsh #Islam #Israel #Gombak

Silakan retweet dan like
Isu yang paling hangat ketika ini ialah kes pembunuhan Dr. Fadi M. Al-Batsh, pensyarah UniKL dan juga ahli kanan kumpulan Hamas ketika beliau ingin mengimamkan solat subuh.

Tenggelam berita-berita tentang PRU.
Sisi-sisi positifnya: kita masih berprihatin dengan isu yang lebih besar yang menimpa umat seakidah. Kita masih mempunyai perasaan "outrage" terhadap pembunuhan pejuang pembebasan tanah suci Islam.
Tapi sisi negatifnya: netizen kita masih tak dapat buang sikap "Blame Government First". Habis diungkit semula kes Kim Jong-nam dan pihak berkuasa kita dimaki hamun, dikatakan tak buat kerja dan sebagainya.
Ada yang siap buat teori kata ini merupakan akibat kita membenarkan Yahudi masuk (rujuk pada kes UN-Habitat pada bulan Februari) dan sebagainya.
Kata mereka, kes pembunuhan macam ini dah banyak berlaku, itu menunjukkan kelemahan penguatkuasaan kita. OK lah, tuan-puan kata banyak kes, cuba namakan satu kes lagi selain kes Kim Jong-nam?
Selama ini pihak berkuasa berjaya melindungi Malaysia daripada ancaman Al-Qaeda dan ISIS, tak nampak pula tuan-puan mengucapkan terima kasih atau memuji pihak berkuasa? Satu dua kes berprofail tinggi terus penguatkuasa kita dilabel macam-macam?
Tuan-tuan dan puan-puan, pertama sekali, kalau kes ini benar Mossad (badan perisikan Israel) yang rancang, samada diorang akan mengupah orang asing (tak kira orang Arab ke, orang Pakistan ke, orang Nigeria ke dan sebagainya), atau menyamar sebagai pemegang pasport negara lain.
Mana ada diorang nak bunuh terang-terang sebagai "ejen Mossad". Itu modus operandi yang asas.
Kes kali ini sama dengan kes pembunuhan Mahmoud al-Mahbouh pada 19 Januari 2010 di Dubai, UAE. Sama seperti Dr. Al-Batsh, Al-Mahmoud juga merupakan orang kanan dalam Hamas.
Al-Mahmoud merupakan antara pengasas Briged Al-Qassam. Selepas sebulan siasatan, polis Dubai mengatakan bahawa Mossad merupakan suspek utama.
Kepada sesiapa yang nak baca dalam bentuk artikel, tekan link ini:

thepatriots.asia/ulasan-pembunu…
Apa yang pasti, pihak Israel menafikan keterlibatan Mossad. Yang lebih menakjubkan, hasil siasatan menunjukkan skuad pembunuh seramai 26 orang semua memasuki Dubai atas pasport palsu. Ada yang meniru pasport UK, ada meniru Ireland, ada yang meniru Jerman, meniru Australia.
Itu Mossad tuan-puan. Kalau nak buat passport palsu mereka buat sampai negara-negara paling maju ni pun tak mampu nak kesan.
Tuan-puan, kes pembunuhan bersasar ("targeted killing") ini bukan senang nak halang. Orang yang masuk tu takkan bagitau pegawai di KLIA "saya masuk nak bunuh orang". Pembunuh yang masuk tu mestilah jenis yang rekod clean punya.
Itu common sense kalau nak melakukan jenayah, apatah lagi pembunuh level Mossad?

Itu harganya kita menjadi sebuah negara terbuka. Kalau nak kes sebegini langsung tidak berlaku senang je, kita tutup negara jadi macam Korea Utara.
Kalau jadi seperti Korea Utara, tiada sesiapa boleh masuk. Tiada orang masuk maka tak berlaku drama sebegini. Tapi adakah itu yang kita mahu?
Benarkah negara kita jadi sasaran kerana sistem kita lemah? Jangan lupa perkara yang sama juga berlaku di UK. Diorang lagi banyak kes pembunuhan bersasar berprofail tinggi berbanding kita, walaupun diorang kuasa besar yang jauh lebih maju.
Selain kes Georgi Markov (tahun 1978) yang terkenal, dalam beberapa tahun kebelakangan ini juga berlaku kes pembunuhan Alexander Litvinenko (2006), Alexander Perepilichnyy (2012), Boris Berezovsky (2013), Scot Young (2014) dan baru-baru ini Sergei Skripal.
Semua pembunuhan itu disyaki dirancang oleh KGB/FSB Rusia.

So nak kata UK punya penguatkuasa lembap? Atau perkara sebegini di luar jangkaan dan berlaku secara kebetulan? Dr. Al-Batsh based di Malaysia, kalau Mossad tak bunuh beliau di Malaysia, nak bunuh di mana?
Dalam kes Mahbouh ada 2 orang ahli kumpulan Fatah yang terlibat. Untuk kes Al-Batsh kali ini, tidak ditolak ada kemungkinan yang sama memandangkan hubungan kedua-dua kumpulan menjadi semakin teruk susuli kejadian cubaan membunuh pada bulan lepas ke atas Perdana Menteri Palestin
Tapi saya lebih rela hasil siasatan menunjukkan Mossad yang merancang semua. Lagi menyayat hati melihat Muslim berbalah sesama Muslim. Kalau berlaku musibah sebegini, kita doa-doakan jelah asy-syahid ditempatkan di kalangan para solihin, dan semoga PDRM berjaya menangkap suspek.
Yang selebihnya itu, samada mencaci pihak berkuasa atau memburuk-burukkan nama negara, hanya menyimpang dari ciri seorang mukmin. Memaki hamun kerajaan tak akan menyucikan dosa anda.
(sebenarnya tak nak komen kes sensitif macam ini. Kes jenayah biar polis je lah yang siasat. Tapi kang orang hairan kenapa kes Korea Utara dulu cepat je den bersuara, tapi kes Mossad tak kata apa-apa)

-Tamat-

Silakan retweet dan like

#DrFadiAlbatsh #Mossad #Israel #Malaysia

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with The Patriots

The Patriots Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thepatriotsasia

Jul 9, 2018
"Orang Malaysia Ada Keupayaan Menguasai Pelbagai Bahasa"
Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang.
Silakan retweet dan like.

#MarcapadaDunia #Bahasa #Malaysia #Melayu #Jepun #Cina #Perancis #Languages #Indonesia #Tamil #Mandarin #Filipino #Nusantara #Asia
Orang Malaysia sebenarnya berpotensi besar untuk jadi "multilingual" (mahir 3-6 bahasa) malah boleh jadi "polyglot" atau "hyperglot" (mahir 10-20 bahasa).
Sebab kita dari kecil dah didedahkan kepada pelbagai bahasa dari rumpun etnik yang berbeza, otak kita lebih mudah adapt kepada bahasa asing berbanding warga negara lain. Lainlah kalau kau membesar di Canada atau Australia jadi kau hanya pandai bahasa Anglais saja.
Read 27 tweets
Jun 21, 2018
"Strategi Soft Power: Meningkatkan Kuasa Dan Pengaruh Sesebuah Negara"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

#SouthKorea #KoreaSelatan #Malaysia #Budaya #MarcapadaDunia #Sejarah #Nusantara #Korea #HubunganAntarabangsa #USA #China

(Ini adalah bebenang)

Silakan retweet dan like
Beberapa hari ini saya datang 'mood' mengulas pasal industri hiburan Jepun dan Korea Selatan.

Jangan pula korang ambil kesempatan untuk hentam Melayu. Tujuan saya cuma nak memberi pencerahan tentang konsep 'soft power' sahaja.
Dalam hubungan antarabangsa, industri hiburan atau budaya popular kalau digunakan secara strategik, ia akan membantu negara memprojek kuasanya.
Read 32 tweets
Jun 10, 2018
"Ada Apa Pada Lawatan Tun M Ke Jepun?"

Ditulis oleh: Ayman Rashdan Wong

Ini adalah bebenang

Silakan retweet dan like

#Malaysia #ShinzoAbe #Japan #Mahathir #Jepun #HubunganAntarabangsa #Sejarah
Esok, Tun M akan memulakan lawatan kerja (working visit) ke Jepun dengan memberi ucaptama di 24th International Conference on the Future of Asia anjuran Nihon Keizai Shimbun (Nikkei), akhbar ekonomi Jepun tersohor.
Sejak conference itu diadakan bermula tahun 1998, Tun tak pernah miss kecuali 4 kali (2005, 2007, 2008 dan 2011).

Selepas conference Tun akan berjumpa dengan Shinzo Abe. Kebetulan pula ayah Shinzo Abe (Shintaro Abe) merupakan Menteri Luar Jepun di zaman Tun dulu dari 1982-1986.
Read 21 tweets
Jun 3, 2018
Tanpa Cina Orang Melayu Berbahasa Thai Dan Beragama Hindu?

Oleh: HE

Ini ialah bebenang.

Sila baca dengan tenang.
Sebenarnya Majapahit pada masa tu dah melemah, dan diaorang nak elak jadi mangsa penaklukan Melaka sampai bagi dua tiga tanah jajahan free. Jadi tak timbul isu China membantu Melaka dari dijajah kerana tidak ada pertembungan dua empayar ini.
Ya. Melaka memang mempunyai hubungan perdangan dengan China. Tetapi ketika serangan Siam ke atas Melaka sebanyak tiga kali dalam sejarah, dua daripadanya dihadapi oleh Melaka dan sebuah lagi serangan mencatatkan Siam terkandas di Kelantan.
Read 10 tweets
May 31, 2018
HSR: Keynesian vs. Fiscal Conservatives

Ditulis oleh Ayman Rashdan Wong
(Ini adalah untaian)
Silakan retweet dan like
#Keynesian #Japan #Malaysia #Shinkansen #Ekonomi #Sejarah #Jepun #bullettrain
Den perhati je orang debat pasal HSR di alam maya. Den tak ambil port sangat, sebab den tahu perdebatan ini tidak akan selesai dalam masa 2-3 hari.
Perdebatan ini sebenarnya melambangkan pertembungan dua fikrah ekonomi yang berbeza: satu mementingkan penggunaan perbelanjaan defisit (deficit spending) untuk merangsang ekonomi, satu lagi menekankan perbelanjaan berhemah (austerity) untuk tujuan kemapanan ekonomi.
Read 17 tweets
May 29, 2018
Adakah Melayu itu pendatang?

Ini adalah untaian. Sila baca dengan tenang.

#Melayu #Malay #Sejarah #History #Malaysia #Indonesia #Brunei #thread
Tiap kali bila ada munculnya isu Hak Bumiputera entah kenapa salah satu perkara yang akan dipertikaikan ialah asal-usul orang Melayu itu sendiri dan sejarah mereka.
Tidak mengapa, di sini saya akan tulis sejarah ringkas mengenai asal-usul orang Melayu. Ini mungkin akan menjawab soalan sama ada "Melayu itu pendatang?" atau tidak.
Read 86 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(